Logo bloemenkrant.nl
<p>Jan Willem de Vries</p>

Jan Willem de Vries

(Foto: WUR)

Kunstmatige intelligentie superieur aan de mens

  Column

We zijn er best trots op dat 17 teams van over de hele wereld zich hebben aangemeld om mee te doen aan de Autonomis Greenhouse Challenge. Als alles goed gaat weten we op vrijdag 5 november a.s. wie de vijf winnende teams zijn die deel mogen nemen aan de Autonomous Greenhouse Challenge 2021/2022. 

Het is dan alweer de derde keer dat we een dergelijk evenement organiseren. Bij deze wedstrijd gaat het er om groenten in kassen zo duurzaam mogelijk te telen via volledig geautomatiseerde besturing met behulp van kunstmatige intelligentie of ook wel artificiële intelligentie genoemd. Afgekort hebben we het dan over AI. Het is een verzamelnaam voor computerprogramma’s, die complexe taken kunnen uitvoeren waar voorheen menselijke input was vereist. De deelnemers bestaan uit verschillende internationale teams. Het gewas wat we in deze derde wedstrijd telen is sla. En deze keer moet het volledig autonoom zijn. Net als de eerste en tweede editie wordt ook de derde Challenge uitgevoerd op het proefbedrijf van Wageningen University & Research, in Bleiswijk. Tijdens deze twee edities hebben we aangetoond dat kunstmatige intelligentie potentieel superieur kan zijn aan menselijke intelligentie en dus in de toekomst de bedekte teelt in kassen en gebouwen (indoor farming) kan beheersen. Het doel van de derde uitdaging is een volledig autonome besturing.

Landen
Teams die zich aangemeld komen uit Rusland, China (verschillende Universiteiten zoals Harbin Institute of Technology, Zhejiang University, China Agricultural University, Tongji University etc.), Korea (Universal Robots, Croft, Motion2AI, Universiteiten zoals Gyenggi, Kangwon, Pusan University). Ook veel deelnemers uit de VS tijdens de editie van dit jaar (bekende Universiteiten zoals MIT, Stanford, Cornell, UC Davis). Europese teams komen voornamelijk uit Nederland (Universiteit Delft, Universiteit Eindhoven, VU Amsterdam, Universiteit Maastricht, enkele studenten van Wageningen Universiteit, One Planet Research Center etc., en ook bekende bedrijven zoals Heineken, Ridder etc.), uit België (Gent Universiteit, BASF etc.) en Duitsland (TU München). Het Amerikaanse team ‘Koala’ won in de zomer al een wildcard voor een kascompartiment tijdens de Online Challenge. Teamcaptain van team ‘Koala’ is Kenneth Tran, die ook het winnende team ‘Sonoma’ leidde in de eerste editie van de Autonomous Greenhouse Challenge in 2018, teamleden zijn van Cornell University en Koidra Inc.

Innovatie
Voorafgaand aan de echte wedstrijd zal er eerst een Hackathon gehouden. Deze hackathon heeft als doel om te komen tot innovatie door intensief met elkaar aan de slag te gaan. De deelnemende teams brengen verschillende talenten mee om daarmee effectieve teams te vormen. Dit keer gaat het om een virtuele slaproductie in virtuele kassen. Vergelijkbaar met de eerste en tweede editie zal er een selectieproces, in een 24-uurs Hackathon worden georganiseerd. Het doel dit event is om maximaal 5 teams te selecteren voor het echte kas experiment welke duurt van februari tot juni 2022. Andere doelen zijn om deelnemers uit de AI en tuinbouw en de verschillende culturele achtergronden met elkaar te verbinden, kennis uit te wisselen en interactie te stimuleren. 

Simulatie
Zoals gezegd zal tijdens de Hackathon door de teams een virtueel slagewas worden geteeld in een in een virtuele kas met behulp van een geavanceerde digitale simulatieomgeving van de businessunit Glastuinbouw. De resultaten worden gescoord op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Zo moeten de teams volledig autonoom een slagewas telen met een hoge opbrengst en kwaliteit en met duurzaam gebruik van hulpbronnen zoals energie en water. Dat moeten ze tijdens twee teeltcycli doen met behulp van hun eigen kunstmatige intelligentie-algoritmen. Daarnaast moeten teams zich presenteren en hun AI-aanpak pitchen voor een Internationale jury. De jury bestaat uit Internationale experts die bekend zijn in de tuinbouw en met AI. Teams zullen hun eigen AI moeten ontwikkelen om het doel van de Hackathon te realiseren en voor evaluatie door de jury. De 5 teams met de hoogste scores winnen toegang tot het kas experiment.

Nu denkt u misschien als bloemen- of plantenteler dat is voor mij de ver van mij bed show. Niets is minder waar. Met deze challenge zijn enorme stappen voorwaarts gezet op het gebied van nieuwe kennis en nieuwe ervaringen op het gebied van telen. De verschillen in opbrengst en gebruik resources w.o. energie waren heel groot. Ik ben benieuwd wat voor nieuwe inzichten deze wedstrijd ons gaat brengen. Ook dit keer doet er een referentie team mee van telers. Zouden ze weer worden verslagen door de computer? 

Jan Willem de Vries
University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden