Afbeelding
Foto: Sven van der Vlugt

Koelingspecialist Airclima actief op alle veilingen

Algemeen

De komende maanden leggen we twee voetbalvelden aan bloemenkoelcellen aan

‘Op dit moment zijn we op alle veilingen actief. Zowel met het vernieuwen van koelinstallaties, als het aanleggen van nieuwe.’ Vanuit het Belgische Antwerpen vertellen Matthias en zijn vader Carlo Cuvelie trots over het familiebedrijf. Of beter, het familiaire bedrijf. Ze groeien hard, maar blijven met het vaste team klanten volledig ontzorgen met het aanleggen van koelinstallaties.

Terwijl de mussen van het dak vallen door de hitte, is het maar al te duidelijk hoe belangrijk goede koelinstallaties zijn voor de bloemensector. Airclima ontzorgt kwekers, veilingen, groothandels, tuincentra maar ook bloemenwinkels van a tot z met de aanleg en onderhoud van koelinstallaties. Met passie vertellen vader en zoon over hun bedrijf.

Energiezuinig

Door de energiecrisis is het voor steeds meer bedrijven ontzettend gunstig om te investeren in een goede koelinstallatie. ‘We merken nu dat een van de meest voorkomende vraag is, ‘’wat gaat dat verbruiken’’, of ‘ ’wat gaat dat minder verbruiken?’’’, zegt Matthias. ‘Het besef bij de klant over energie zal altijd blijven. Daar spelen wij al heel lang op in.’Daarnaast werkt Airclima met CO2 als natuurlijk koudemiddel in plaats van conventionele middelen. ‘Synthetische koudemiddelen worden misschien versneld afgebouwd door wet- en regelgeving. Wij investeren in al jaren in C02, en dat blijven we doen. We zijn koploper.’ Vader Carlo vult aan. ‘Je kan het vergelijken met Tesla en de elektrische automarkt. Wij zijn snel begonnen met CO2, en daardoor hebben we een voorsprong.

Regelbare luchtvochtigheid

Maar, niet alles draait om energiezuinig. Vooral de kwaliteit is belangrijk. ‘Voor importeurs, exporteurs. Het voornaamste handelsgoed zijn bloemen. De kwaliteit van de koelinstallatie is daarbij belangrijk.’ De systemen van Airclima hebben de mogelijkheid om de luchtvochtigheid op een bepaald peil te houden. ‘We bouwen de koelinstallatie, en regelen vervolgens de luchtvochtigheid in.’

Volledig ontzorgd

Ondanks de groei in het bedrijf, blijven de klanten van Airclima de aandacht krijgen die ze verdienen. En dat kan zelfs met een totaaloplossing voor aanleg, onderhoud en technische ondersteuning bij problemen. Ze hebben een sterke serviceafdeling met all-in contracten. Dat betekent garantie tot 10 jaar. Voor ondernemers in de sector een mooie manier om voor een vaste prijs ontzorgd te zijn. Ondanks dat het bedrijf in België gevestigd is, is er altijd een monteur beschikbaar. Het bedrijf gaat zelfs nog verder. ‘Waar wij uniek in zijn, is dat wij alles kunnen aanleggen’, zegt Carlo. ‘De meesten doen alleen koelingen. Wij gaan veel verder. Wij regelen isolatie, ramen, deuren, elektriciteit, een kantoor met verlaagd plafond. Dat kunnen we allemaal bouwen.’

Vast team

Het realiseren van projecten doen Carlo en Matthias met het vaste team. ‘Heel veel werknemers werken hier al heel lang. We zijn niet alleen een familiebedrijf, maar ook een familiair bedrijf. Wij hebben rechtstreeks contact met klanten. En vervolgens gaan dezelfde projectleiders en techniekers aan de slag. Sommigen al 25 jaar!’ En dat wordt volgens vader en zoon gewaardeerd door klanten.

Grote projecten

De vraag naar goede koelinstallaties is in de gehele sector toegenomen. De vraag naar grotere projecten is ook toegenomen. ‘We merken dat de installaties en projecten groter worden. We hebben bijvoorbeeld net Marginpar Aalsmeer afgerond. Daar hebben we een koelcel gebouwd van 3400m2 groot. Daarbij hebben we 5500m2 geklimatiseerd aangelegd. 20 jaar geleden hadden we dat niet kunnen doen, nu staan we wel op dat punt.

Huidige projecten

Op dit moment zijn de teams van Airclima bij diverse klanten aan de slag. Zo worden op dit moment projecten uitgevoerd bij FM Group en Hogewoning in Aalsmeer. In Rijnsburg bij Heemskerk Flowers, Kariflex, Adomex, Floral Trade Group en W J van Egmond. In Naaldwijk bij Kontikiflor, in Ede bij Plantion en internationaal bij onder meer Greenzone in Straelen Duitsland. Daarnaast is het bedrijf actief in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Italië.

Van kweker tot bloemenwinkel

Het werken aan grotere projecten zorgt er niet voor kleinere ondernemers niet meer bij Airclima terecht kunnen. ‘Zeker niet. We doen ook bloemenwinkels! We bouwen ook koelcellen van 10 tot 15 m2. Dat willen we ook blijven doen. We willen kwekers, de veiling, groothandel, tuincentrum en de bloemenwinkel bedienen. We zien de schaalvergroting wel, maar die kleinere willen we absoluut ook blijven doen.

Neem gerust een kijkje op de website: www.airclima.be

Persoonlijk kennis maken? 

Carlo en Matthias staan u graag te woord! 

Carlo: +32 498 92 77 92 

Matthias: +32 473 84 08 51

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant