Afbeelding

Nieuwe productgroepcode Alstroemeria Florinca open deur

Column Growers pride

Sinds een half jaar is de nieuwe productgroepcode Florinca binnen het gewas Alstroemeria in gebruik genomen. Voor de productveredeling is dit een open deur.

Door Wilma van Velzen

"Binnen de productgroepcode Florinca zijn alle Alstroemeria's ondergebracht van het type vergroeiingen of vertakkingen in de bloem van groot tot klein", verklaart FPC-voorzitter Niels Tesselaar (H.M. Tesselaar in Heerhugowaard). "Dit moet nog helemaal worden ingevuld en er zijn ontzettend veel unieke bloeivormen. De verwachting is dat hier nog heel veel uit zal komen.
Interessant is het bovendien dat de bloemen van de Florinca types geen stuifmeel aanmaken. Dit heeft twee voordelen. Het eerste is dat de bloemen daardoor niet uitvallen en ten tweede bieden stuifmeelvrije bloemen voor consumenten die allergisch zijn voor pollen een uitkomst.
Immers, met Alstroemeria uit de Florinca productgroep hoeven zij hier niet langer voor te vrezen."


Specialiseren

De samenwerking van Alstroemeriakwekers met de drie veredelaars Royal van Zanten, HilverdaKooij en Könst verloopt uitstekend", zegt Tesselaar. "Wel is het aantal Alstroemeria kwekers de afgelopen jaren sterk teruggelopen door slechte rendementen.
Anderzijds zijn er steeds meer kwekers die zich specialiseren. Er wordt veel meer ingespeeld op veranderingen in de markt.
Dat is overigens ook het geval met de kleuren.
Neem de kleur geel. Jarenlang was hier minder interesse voor. Inmiddels groeit de vraag naar geel gestaag. Het beste advies dat hier kan worden gegeven is ervoor te zorgen dat je als kweker in principe de beschikking over alle kleuren hebt en bij trends hier meer van gaat produceren."


Sierwaarde

Een van de belangrijkste initiatieven die in het Royal FloraHolland Productmarktplan Alstroemeria 2015-2016 naar voren kwam, was het doen van onderzoek naar versterking van de sierwaarde op de marktplaats.
"Om dit te realiseren was het noodzakelijk dat alle partijen elkaar zouden vinden. Inzet was ervoor te zorgen dat de verhouding tussen steel en bloem gekoppeld zou worden." De minimum steellengte is vastgesteld op 45cm en de maximum lengte op 90cm. Dit moet dan in verhouding staan met de bijbehorende grammen gewicht van de bloem, wat betekent dat bij het aanvoeren op lengte 80cm alleen nog een steelgewicht van minimaal 50 gram is toegestaan.
De koppeling lengte/gewicht staat vast en geldt alleen voor Alstroemeria en niet voor Alstroemeria Florinca. Deze nieuwe aanvoerregel is met ingang van 1 januari ingegaan en goedgekeurd door de VBN.
Een lange periode van pittige discussies ging hieraan vooraf.
Maar inmiddels staan alle neuzen weer dezelfde kant op en kunnen we een volgende slag gaan maken."


Samenwerking

Deelname in de FPC vindt Tesselaar belangrijk, omdat dit de telers als groep verbindt. "Het nastreven van gezamenlijke doelen is alleen mogelijk als er wordt samengewerkt. Dit jaar is mijn laatste jaar als voorzitter, maar ik neem er het hele jaar voor mijn opvolger in te werken. Er is immers tijd nodig om de bestuurstrainingen van Royal FloraHolland te volgen en in de functie van voorzitter te groeien."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant