Afbeelding
Foto: BK

AVV

Algemeen Column

Opnieuw blijkt nu de blunder van de politiek, die opheffing van publiekrechtelijke organisaties als het Productschap Tuinbouw (PT) en het bedrijfschap voor de groothandel, na jarenlang daarvoor strijden door o.a. VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot meedogenloos realiseerde.

Onder meer het Bloemen Bureau Holland hangt aan een zijden draadje. De Algemene Verbindend Verklaring voor de financiering daarvan is opnieuw uitgesteld. Het is de vraag of die er ooit komt. Tijdens bijvoorbeeld het PT betaalde iedereen die in de keten er aan mee. Via een omweg poogt nu het BBH ongeveer hetzelfde te bereiken.
Tot nu toe sprong FloraHolland in het gat dat het PT achterliet qua financiering, maar die heeft daar genoeg van, omdat de facturen aan de alleen cliënten hoger uitvallen. Het wegvallen van PT trakteerde destijds trouwens de sector op méér problemen. Er verdween veel kennis en allerlei particuliere bedrijven ontstonden om daarin te voorzien. Maar of de sector daar nou beter van werd, is zeer de vraag. En als men al die kennis elders wil inkopen, is men zeker niet goedkoper uit.
Ja, het PT dreigde een ambtenarij te worden. Dat is waar. Nog hoor ik wijlen Art van Duijn, toenmalig CEO van Dutch Flower Group, pleiten voor een ambtelijk uitgekleed PT. We moeten niet bij het PT kopen wat goedkoper in de markt kan, maar dat orgaan zeker niet opheffen, vond hij. Het werd anders. De (door mij genoemde) charlatan Aptroot werd prompt burgemeester van uitgerekend Zoetermeer, waar het PT was gevestigd. Hij is daar niet lang gebleven overigens…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant