Afbeelding
Foto: BK

IJstijd

Algemeen Column

Hoewel de optimistische geluiden ons van alle kanten worden toegeworpen, ben ik toch wat minder gerust over de sierteelt. Die staat er, zoals de meeste Nederlandse consumenten, bij het begin van dit nieuwe jaar niet goed voor.

De directie van Royal FloraHolland maakte een verlies over het vorige jaar van tien miljoen euro bekend en het nieuwe moet nog komen, waarin veel kwekers hun bedrijven maar koud hebben gezet en een aantal leden de coöperatie ontvlucht.
David van Mechelen, de CFO in die directie, zei dat de energiecrisis de sector heel hard raakt. De sierteelt heeft het politieke beleid niet mee. Onder aanvoering van D66 is dat gericht op het uitkleden van de hele agrarische industrie. Daar horen natuurlijk niet alleen de boeren toe, maar ook de tuinders. Samen met vissers worden zij op alle mogelijke manieren tegengewerkt.
Wat de sierteelt betreft zei Lubach in humorloze galbakkerij dat men vooral geen bloemen moet kopen, het uitkleedbeleid volgend, waarmee de postzegel Nederland de hele wereld adviseert zich aan de besluiten te houden van de door tienduizenden vrijgestelden bezochte ‘klimaattoppen’.
Opkomen voor het klimaat is het nieuwe verdienmodel, waar Nederland blijkbaar het verst mee is. Ik ben geen klimaatontkenner en vind dat de schepping duurzamer moet worden achtergelaten dan wij - in de plastictijd - hebben bewerkstelligd. Maar om alle innovaties op dat gebied te stoppen en in te ruilen voor de blijkbaar nu gepropagandeerde angst, lijkt mij geen oplossing. Overigens werd mij vroeger een ijstijd voorspeld….

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant