Directie Royal FloraHolland: David van Mechelen (l) en Steven van Schilfgaarde.
Directie Royal FloraHolland: David van Mechelen (l) en Steven van Schilfgaarde. Foto: walter landesbergen

2022 dreigt rampjaar te worden

Algemeen Bloemen in Beweging

Een omzetplus van bijna 21% resulteerde in 2021 in een omzetrecord van 5.6 miljard euro. Voor het eerst in 4 jaar tijd schreef Royal FloraHolland weer zwarte cijfers. Het bedrijfsresultaat 2021 bedroeg 6.5 miljoen na belastingen.

Door Walter Landesbergen

Het zijn prachtige cijfers, zeker in het licht van de interne strubbelingen die er in 2021 zijn geweest, de nasleep van corona en de transitie naar 100% digitaal. Zuur dat al het goede nieuws wat de coöperatie over 2021 presenteerde, werd overschaduwd door wat zich aankondigt als het rampjaar 2022.

Het goede nieuws

Maar eerst het goede nieuws. De omzetplus bij de bloemen bedroeg 25%, bij de planten 16% en goede prijzen stuwde RFH op naar aan all time high in omzet. Provisie over de productomzet en een grote vraag naar logistieke middelen zoals als karren en fust droegen bij aan het bedrijfsresultaat, ondanks oplopende kosten en inflatie.
De balans werd versterkt en alle investeringen -68 miljoen- werden gedaan uit eigen middelen, waaronder 20 miljoen voor de digitale transitie. Overige investeringen betroffen vastgoed, logistieke middelen, koelcellen, ontwikkeling Aalsmeer-Oost en het hoofdkantoor en interne professionalisering, zoals het verbeteren van systemen en ontwikkelen van nieuwe diensten.
Wel blijft de klokomzet dalen, naar 38.3% en nemen de directe stromen toe.

Het slechte nieuws

Rond Internationale Vrouwendag, 8 maart, stort de handel in door de inval van Rusland in Oekraïne. De oorlog overschaduwt nu alles.
De sector kampt met vraaguitval, dalende prijzen, exorbitante energieprijzen, sterk oplopende inflatie en consumenten die na de boodschappen en andere huishoudelijke kosten, rekenen of er nog geld overschiet voor bloemen en planten. Dat maakt bloemisten, tuincentra en grote retail terughoudend met hun inkopen
Adri Bom-Lenstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, liet enkele weken terug in het Financieele Dagblad optekenen, dat wel 40% van de Nederlandse glastuinders definitief of tijdelijk het bedrijf moet stoppen. Als de overheid niet ingrijpt.
In welke mate onze overheid zich garant verklaart voor energiecontracten van tuinders en subsidieregelingen die gekoppeld zijn aan de gasprijzen herziet; banken goedkoper lenen toestaan en de Europese Commissie de energie-intensieve sector door de crisis heen helpt, is af te wachten.

Productie

Gouden regel in elke crisis is dat de productie niet mag stilvallen. Tijdens de corona-crisis gebeurde dat ook niet, waardoor 2021 voor de sector alsnog een heel goed jaar kon worden. De energiecrisis van 2022 is van een ander kaliber. Veel kwekers kiezen voor de overlevingsmodus en zetten hun kassen tijdelijk koud of telen meer op het seizoen, met alle onvoorspelbaarheid. Gevolg, minder productie, latere productie, minder gespreide productie en een mindere kwaliteit. Dat zijn marktverstorende effecten die later dit jaar gaan opspelen.
De productie verleggen naar Zuid-Europa betekent weer hoge transportkosten. Overstappen naar minder energie-vragende teelten is een verstoring van het assortiment. Overstappen naar groente is niet reëel, want vraagt behalve andere expertises om meer oppervlakte en… energie.

2022 dreigt een rampjaar te worden. Een crisis waar de sector niet zonder hulp uit komt. Verlossing moet komen uit Den Haag en Brussel.

RFH

Royal FloraHolland waagt zich niet aan de voorspelling wat lopend jaar de coöperatie brengt. Verwacht wordt dat alleen al de energierekening 20 miljoen euro hoger zal uitvallen. Daar komt de terugval van de handel bij.
Gevreesd wordt voor een ongekend hoog verlies, wat nauwelijks kleiner gemaakt kan worden door besparingen, want, zegt de directie: “We zullen niet besparen op diensten noch op de snelheid van verdere implementatie van de strategie”.
Wat dan rest zijn besparingen op vacatures en het inhuren van mensen; druppeltjes op de gloeiende plaat.

Alle hens aan dek

De presentatie van de jaarcijfers sec, was kort en krachtig. Op de uitnodiging aan de aanwezige pers of men vragen had over 2021 bleef het stil.  Het lopende jaar heeft alle aandacht gestolen.
2022 gunt de directie en management van Royal FloraHolland geen rust om stil te staan bij de goede cijfers van 2021. Het is alle hens aan dek. 2022 is een all time high als het aankomt op problemen waarvoor de marktplaats van de wereld zich ziet geplaatst.

RFH

Aantal leden:
3.574

Aantal
aanvoerders:
5.064

Aantal kopers:
2.371

Aantal
verhandelde soorten bloemen en planten:
23.219

Aantal
transacties
per dag:
100.456

Afbeelding
Samenstelling consumentenvertrouwen, maart 2022.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant