Ferry Haring van Royal FloraHolland.
Ferry Haring van Royal FloraHolland. Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

Gerbera, het zonnetje in elk boeket

Algemeen Growers pride

Of het nu een populair Amsterdams boeket is, Bloomon boeket of monoboeket dat maakt niet uit. Gerbera is het zonnetje in elk boeket.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“In de gemengde boeketten doet Gerbera het erg goed” zegt Royal FloraHolland productmanager Ferry Haring. 

“Dit aandeel groeit zelfs. Met name vanwege de bijzondere verschijningsvormen en de goede kwaliteit. Maar ook het kleurenpalet mag er wezen. Zo zijn de belangrijkste kleuren bij de kleinbloemige Gerbera’s roze, oranje, rood, geel, wit en gemengd. Bij de grootbloemige Gerbera’s loopt deze volgorde van gemengd naar roze, oranje, rood en wit. Met de introductie van aparte vormen zoals gefranjerd of gedraaid is men overigens nog wel voorzichtig omdat de markt niet veel kan hebben. Behalve bij de bloemist zien we de aparte vormen toch ook steeds meer verschijnen in de supermarktboeketten.”

Online neemt toe

De online verkopen nemen volgens Ferry Haring verder toe en zijn niet meer te stoppen evenals bij andere sectoren. De verwachting is dat dit aandeel meegroeit met de behoeftes van de consument. Ouderen blijven overwegend traditioneel kopen terwijl jongeren steeds vaker kiezen voor online. Het grootste marktaandeel ligt nog steeds bij de groothandel en bloemist. In het Verenigd Koninkrijk is traditioneel de supermarkt het grootste afzetkanaal. De grootste exportlanden zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het marktaandeel Rusland was niet heel groot, maar is altijd redelijk stabiel gebleven. Echter, onder de huidige situatie zal dit snel veranderen.”

Hoge energiekosten

“Van de Brexit heeft Gerbera geen negatieve gevolgen gekend. Tot nu toe zien we in slechte tijden dat Gerbera hiervan juist profiteert. Gerbera is immers een relatief goedkope bloem waarmee hij in het voordeel is en altijd wel wordt meegenomen in een boeket. Mensen blijven toch bloemen komen, zeker wanneer het in de samenleving niet goed gaat. Het blijft een populair boeketproduct. Overigens is Gerbera een jaarrond product, maar vanwege de fossiele brandstofproblematiek is de verwachting dat door de hoge energiekosten minder wordt gestuurd. Hierdoor zal de productie meer afhankelijk van het weer worden.”

Inzicht biedt kansen

“Bij Gerbera ligt het aandeel Directe afzet gemiddeld veel hoger dan bij andere productgroepen. In 2021 kwam dit aandeel uit op 74%, wat ertoe heeft geleid dat steeds meer Gerbera kwekers gebruik maken van onze dienstverlening ‘Inzicht biedt kansen’. Omdat deze groep kwekers in hoge mate hun product Direct afzetten, zoeken ze ondersteuning in Afzetadviezen, Folderchecks, online ontwikkelingen of ze maken gebruik van het SMI pakket (strategisch marktinzicht). Daarnaast bieden we de kwekers een Dashboard waarop ze hun eigen strategische keuzes kunnen volgen in cijfers en grafieken. Het lijkt erop dat het aandeel Direct rond de 74% blijft, vooral met alle onzekerheden die ontstaan zijn door de inval van Rusland in Oekraïne. Deze onzekere situatie zorgt ervoor dat de kwekers de benchmark nog intensiever willen volgen voor het maken van de juiste strategische keuzes. Contact met de kwekers hoort daar ook bij en medio september wordt er weer een productdag gehouden. En op promotiegebied is de Gerberashow in Keukenhof een kleurrijke aanrader.”


Gerbera bekent volop kleur

Hoeveel kleuren gerbera’s zijn er eigenlijk? Hoe krijg je gerbera’s die hun kopje laten hangen weer stralend?

En met welke andere bloemen flirt de gerbera graag in een boeket?
De gerbera kent echt honderden verschillende kleuren. Ze zijn er in één kleur, maar ook in meerdere kleuren. Bovendien is ook het hart van de gerbera kleurrijk; het kan groen of zwart zijn. De meest geliefde kleuren zijn oranje, geel, rood, paars, zalm, wit, roze en tweekleurig.
Er zijn grootbloemige soorten(standaard gerbera) en kleinbloemige soorten (mini-gerbera).
Soms laat de gerbera zijn kopje hangen. Gouden tips om ze er weer bovenop te krijgen!
Begin met het goed schoonmaken van je vaas. Gebruik daarvoor chloor. Doe vers water in de vaas, maar let wel op: te veel water is niet goed, want dan kunnen de stelen gaan rotten.
Snijd nogmaals een stukje van de onderkant van de stelen en plaats de gerbera’s dan pas terug in de vaas. Dan stralen ze weer!

De gerbera flirt in de vaas graag met Fritillaria meleagris (ook wel kievitsbloem genoemd), asparagus, sering en roos. Een andere goede combi is gerbera met freesia, chrysant en Chaenomeles japonica. Meer inspiratie nodig? Vraag het je bloemist of laat deze een mooi boeket samenstellen! Het is niet zo vreemd dat de gerbera vaak in boeketten wordt gebruikt. Door haar kleur en vorm doet ze het nu eenmaal goed in gezelschap van andere bloemen. Maar los is de gerbera ook heel mooi! Zet maar eens meerdere flessen met steeds één gerbera erin bij elkaar… Kleurenpracht gegarandeerd!

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant