Afbeelding
Foto: BERMYAKOV

Laat weer duizend bloemen bloeien

Algemeen

“Dit jaar is 8 maart anders dan het vele jaren is geweest. Ik hoef dat niet uit te leggen. We kunnen er niet omheen dat vele vrouwen en mannen dit jaar zelfs niet kunnen denken aan een bijzondere dag. Dat is in de eerste plaats in Oekraïne, maar ook in Rusland.”

DOOR NATASJA MIRONOVA

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag gaat meer dan 100 jaar terug. In 1908 hielden vrouwen in de textiel- en kledingindustrie in de Verenigde Staten een massale staking. Niet alleen voor het krijgen van kiesrecht, maar ook voor een achturige werkdag en betere arbeidsomstandigheden. In de jaren daarna werden in meer landen op 8 maart protestbijeenkomsten georganiseerd. Tot 1914, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Op 8 maart 1917 staakten arbeidsters in Petrograd (later Leningrad en weer later St. Petersburg). Deze vrouwen organiseerden een massale staking die verder ging dan alleen de textiel- en kledingindustrie. Zij stonden op tegen de verschrikkingen van de oorlog, tegen voedseltekorten en tegen ander onrecht. “Brood en Vrede” was hun leuze.
Sinds 1921 wordt in Rusland Internationale Vrouwendag op 8 maart gevierd. In de 100 jaren die sindsdien zijn verstreken, is het karakter van de viering sterk veranderd. Aanvankelijk ging het om vrouwenemancipatie en rechten voor vrouwen. In de 21e eeuw kunnen we zeggen dat het meer gaat om aandacht voor vrouwen in de vorm van cadeautjes en bloemen.

Feestelijk gevoel

Ik ben geboren in de Sovjet Unie en voor mij is 8 maart gelijk aan Internationale Vrouwendag. Ik weet nog goed hoe er op die dag altijd aandacht voor vrouwen was. Het gaf altijd een feestelijk gevoel. Het was een dag van samenzijn en aandacht voor elkaar, en in het bijzonder voor vrouwen. Een dag van collectiviteit in de goede zin van het woord.
Nu woon ik al vele jaren in Nederland en ben ik al lange tijd betrokken bij de Nederlandse sierteeltsector in relatie tot Rusland. Tegenwoordig zijn Nederlandse bloemen belangrijk op Internationale Vrouwendag in Rusland. Mannen geven hun echtgenote, vriendin, secretaresse en minnares en mooi boeket. Hierin zien we de ontwikkeling van een eeuw, waarin de omstandigheden zijn veranderd en waarin er meer en diverse banden tussen landen zijn ontstaan, zowel cultureel als commercieel.
Dit jaar is 8 maart anders dan het vele jaren is geweest. Ik hoef dat niet uit te leggen. We kunnen er niet omheen dat vele vrouwen en mannen dit jaar zelfs niet kunnen denken aan een bijzondere dag. Dat is in de eerste plaats in Oekraïne, maar ook in Rusland.

Dit jaar is het anders

Hoewel veel bestellingen van Nederlandse bloemen al voor 24 februari in Rusland waren afgeleverd, zal Internationale Vrouwendag ook in Rusland dit jaar anders zijn. Mensen hebben zorgen, hoe verschillend zij ook tegen de ontwikkelingen aan kijken. Een handelaar of bloemist zal nog proberen zijn ingekochte bloemen op een feestelijke manier te presenteren en te verkopen. Maar zijn zorgen over de nabije toekomst zijn groot. Zij geloven in het idee dat bloemen positieve emoties opwekken en dat bloemen mensen juist met elkaar kunnen verbinden. Maar de binnenlandse situatie in Rusland wordt ook per dag anders.
Dit raakt natuurlijk ook de Nederlandse sierteeltsector. Het onderhouden van contacten met relaties in de verschillende steden en gebieden in Rusland, die vaak al jarenlang bestaan, wordt moeilijker. De handel wordt hard getroffen. Bestellingen zullen uitblijven en bovendien zal transport naar Rusland moeilijk of onmogelijk zijn. En dan heb ik het nog niet over economische sancties en de problemen om internationale betalingen te doen.
Dat zijn sombere perspectieven voor in ieder geval de korte termijn. Somber voor de kwekers die produceren voor Rusland, voor de exporteurs en voor importeurs, groothandelaren en bloemisten in Rusland. We kunnen daar niet omheen, maar het leed voor allen die echt in de strijd betrokken zijn of die letterlijk onder vuur liggen is vele malen erger. Hoe graag ik ook op een positieve manier over Rusland en bloemen zou willen schrijven, het ziet er op dit moment niet goed uit.

Blijvende gevolgen

In Nederland zullen kwekers nog harder worden getroffen door hogere energieprijzen, terwijl voor een aantal van hen de handel stilvalt. We lezen er dagelijks over. Dat zal grote gevolgen hebben. En ook in Rusland zullen de gevolgen groot zijn. De economie wordt hard getroffen. De Russische burgers voelen dat direct. Ook voor velen van hen zijn de vooruitzichten onzeker. Het betalen van de dagelijkse boodschappen zal prioriteit hebben. Bloemen worden naar mijn verwachting voorlopig een zeer luxe product.
Niemand weet wat de blijvende gevolgen van de ontwikkelingen van vandaag de dag zullen zijn. Op korte termijn zullen voor Nederlandse handelaren rekeningen die zij aan Russische bedrijven stuurden onbetaald blijven. Niet omdat de Russische partner plotseling onbetrouwbaar is geworden, maar omdat internationale betalingen niet kunnen worden uitgevoerd. Hoe het op wat langere termijn zal gaan is onvoorspelbaar. We zien en horen dagelijks berichten van deskundigen op televisie of in de media, maar ook zij weten het niet.

In contact blijven

Mijn doel is om met mijn bedrijf Sobolj en online platform Flower Experience in deze voor iedereen moeilijke tijden contacten te blijven onderhouden, in Nederland, in Rusland en tussen Nederland en Rusland. Ik wil iedereen steunen waar ik kan. Graag wil ik bijdragen aan het vasthouden van de positieve ontwikkelingen die in de afgelopen jaren tussen Russische en West-Europese sierteeltpartners tot bloei zijn gekomen.
Via Flower Experience laat ik vele voorbeelden zien van fantastische projecten die ik in Rusland voor Nederlandse opdrachtgevers heb gedaan. Projecten die altijd samen met Russen zijn uitgevoerd. Voorbeelden van hechte samenwerking in het voordeel van alle partijen, in Nederland en in Rusland.
De komende tijd wordt moeilijk voor veel van die samenwerkende partijen. Kwekers en handelaren in Nederland zullen maatregelen moeten treffen om te proberen hun bedrijven in stand te houden of om andere afzetmarkten voor hun producten te vinden. Handelaren en bloemisten in Rusland zullen proberen hun bedrijven door deze enorme crisis te loodsen. Het is onvoorspelbaar wat dat voor hen en voor de internationale bloemenhandel zal betekenen.

Laat weer 1000 bloemen bloeien

Maar ik denk dat de relaties tussen mensen hier en daar sterker zullen zijn dan wat een grote crisis kapot kan maken. Op den duur zullen de banden weer kunnen worden aangehaald en zullen Nederlandse bloemen ook in Rusland weer symbool kunnen staan voor positieve emoties en de verbinding tussen mensen. Het was geen groot democraat die dit zei, maar laten wij, alle Europese en Russische burgers van goede wil er onze eigen invulling aan geven: “Laat weer duizend bloemen bloeien”.

Natasja Mironova werd geboren in Irkoetsk, Rusland. Zij is woonachtig in Nederland sinds 1990 en ondernemer sinds 1994. In 2007 startte zij haar bedrijf Sobolj en het inspiratieplatform Flower Experience. Dit ter promotie van het Nederlandse sierteeltproduct in Rusland.

www.sobolj.eu
www.flowerexperience.eu

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant