Logo bloemenkrant.nl
Foto: flora futura
Bloemen in Beweging

Flora Futura Enquête 2021, de resultaten

Een kleine 200 respondenten, dat is de oogst vande Flora Futura Enquête 2021. Lang niet het aantalvan 2020, toen de 900 bijna werd aangetikt. Volgens Frank Timmermans, voorzitter van de vakvereniging Flora Futura, zijn er twee verklaringen voor het bescheiden aantal ingevulde vragenlijsten.

1: Flora Futura was dit jaar een stuk selectiever bij het uitzetten van de vragenlijst. In 2020 kon een brede groep van betrokkenen reageren, in 2021 voornamelijk eigenaren van bedrijven.

2: Veel collega’s in de sector zijn murw. Alle inspanningen van kleine én grote bedrijven om van RFH strategisch iets gedaan te krijgen, hebben, naar hun zeggen, nagenoeg geen resultaat gehad. De strijd beu, zoekt men elders heil. Volgens de enquête geldt dit voor ruim 60% van de ondervraagden (vraag 13).

Inzicht

Wat de Bloemenkrant opvalt is de grote onwetendheid of het gebrek aan inzicht op de impact die de strategische veranderingen hebben op de bedrijven. Met name als het gaat over landelijk veilen (vraag 4), fulfilment (vraag 8) en de opbouw van de RFH-tarieven (vraag 10).

Het lijkt een beetje op wat premier Rutte meldde over corona. Een flink aantal bedrijven vaart in dichte mist, zonder kompas.
Dat is niet iets wat alleen RFH is aan te rekenen, al was/is de coöperatie op veel terreinen zoekend en vaag. Genoeg betrokkenen in het veld blijken te weinig actief informatie wezenlijk voor hun bedrijf grondig tot zich nemen.

Alles overheersend is echter dat het oud zeer in de coöperatie. Een jaar later is dat nog springlevend. De onvrede van 2020 is in 2021 niet kleiner, maar eerder groter geworden.

Landelijk veilen

Het baart zorgen hoe de respondenten de overstap naar landelijk veilen en wat hiermee samenhangt (100% digitaliseren, fulfilment, schouwen), beleven.

Het merendeel is er niet op voorbereid of ontevreden over. Slechts 15% heeft landelijk veilen geadopteerd.

Fysiek veilen

Gevraagd naar de kerntaken van RFH is het niet verwonderlijk dat de fysieke klok het hoogst scoort en transport, in- en verkoopactiviteiten het laagst. Het verlangen naar de klassieke handelsplaats dreunt door in vraag 5 en vooral 6 (en 14). Ruim 80% had graag het fysieke veilen behouden en zou bereid zijn (>50%) om hiervoor extra te betalen.

Royal Flora Holland

96,84% van de respondenten wil graag dat de resultaten worden gedeeld met Royal FloraHolland. Wellicht in de hoop dat sommige ontwikkelingen alsnog een gunstig wending krijgen.

Alle resultaten, en uitwerkingen, zijn binnenkort te lezen op de website van Flora Futura, meldt de vakvereniging.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden