Logo bloemenkrant.nl
<p>Gelegenheid om de kwaliteit van dichtbij te bekijken.&nbsp;</p>

Gelegenheid om de kwaliteit van dichtbij te bekijken. 

(Foto: )
Growers pride

Benchmark bewijst dat poinsettia zeer goed houdbaar is

De productgroep Poinsettia is uniek in de plantenwereld bij het houden van de vinger aan de pols op kwaliteitsgebied. Jaarlijks worden in dit kader twee separate kwaliteitstesten georganiseerd bij het Kenniscentrum van Royal FloraHolland in Naaldwijk. Dit gebeurt in samenwerking met Glastuinbouw Nederland.

Koen Heijstek, netwerkcoördinator bij Glastuinbouw Nederland, is sinds zo’n anderhalf jaar bij de Poinsettia kwaliteitstesten betrokken. “Vandaag de dag is poinsettia een echte sfeermaker die ik als een veelzijdig product heb leren kennen. Poinsettia’s zijn er in alle soorten en maten en van roze tot rood en zelfs met stippen. Vooral die grote diversiteit is een groot pluspunt van dit product.”

Dubbel testprogramma

De oorsprong van de kwaliteitskeuringen gaat terug tot in de jaren negentig, zo vertelde Heijstek’s collega Henk Barendse, van Royal FloraHolland. “Er was toen sprake van een enorm hoog uitvalspercentage bij de consument, wat veroorzaakt werd door een verkeerde rassenkeuze. Om hier iets aan te doen is toen gestart met sortimentsvergelijking en de benchmark. Met de eerste wordt de nieuwe genetica getest en met de benchmark wordt gecheckt of deze genetica onder bedrijfsomstandigheden ook voldoet. Deze kwaliteitstesten hebben het uitvalspercentage enorm doen dalen. Goede poinsettiarassen kunnen door dit dubbele testprogramma een enorme sprong maken in aantallen en areaal. Aandacht voor kwaliteit blijft echter noodzakelijk.” 

Uniek in plantenwereld

In de plantenwereld is de combinatie van jaarlijks twee kwaliteitstesten echt uniek. “De benchmark is de kwaliteitscompetitie voor aanvoerders, waarvan de individuele kwaliteit van hun poinsettia’s wordt vergeleken”, legt Heijstek uit. “De testresultaten geven inzicht in de productkwaliteit van de verschillende telers ten opzichte van elkaar en of de houdbaarheid goed is en voldoet aan de verwachtingen van de consument, zodat deze het product nog eens zal kopen. Met de resultaten van eerdere jaren op rij wordt eveneens informatie zichtbaar over hoe een ras over de jaren presteert en draagt dit weer bij aan het maken van de beste keuze voor het opzetten van de beste soorten. Naast de benchmark is er de sortimentsvergelijking waarbij de assortimenten van de veredelaars worden vergeleken. Aan de Sortimentsvergelijking 2021 wordt deelgenomen door Dümmen Orange, Beekenkamp, Selecta-One, Decock Plants, Syngenta en Lazzeri Società Agricola. Voor deze test worden nieuwe soorten onderworpen aan transport, winkel- en huiskamersimulatie. De beste noviteit wordt gehonoreerd met een prijs.”

Inzenden

Poinsettia-aanvoerders, die ook nog willen deelnemen aan de benchmark kunnen tot 9 december inzenden. “De Benchmark Poinsettia leeft enorm en er zijn al 53 deelnemers. Dagelijks komen er bij. Aanmelden kan bij henkbarendse@royalfloraholland.com Henk heeft al laten weten dat de kwaliteit van de reeds ingezonden poinsettia’s fantastisch is. De presentatie van de nieuwe rassen door de veredelaars kreeg vorig jaar een digitale oplossing en ook voor dit jaar zoeken we weer naar een oplossing. De prijsuitreiking van zowel de Benchmark Poinsettia 2021 als de Sortimentsvergelijking 2021 vindt plaats op 20 januari. We hopen dat Covid dan onder controle is.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden