Een prachtige volle oranje lelie.
Een prachtige volle oranje lelie.

GIA Flowers met exclusieve teelten

Algemeen Growers pride

GIA Flowers maakt met exclusieve teelten het onderscheid. Naast Fritillaria Meleagris worden er ook bijzondere botanische lelies en nieuwe lelies van Lily Company geteeld. Met een blik vanuit het verleden naar de toekomst en als het maar apart is en bijzonder.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Tim van Schagen van GIA Flowers uit De Goorn vertelt dat zijn vader Nic van Schagen indertijd als hobbyist met de kwekerij is gestart. “Vanuit een passie voor bolbloemen ben ik zijn activiteiten gaan uitbreiden. Het maakt ons niet uit of een soort uit een zaadje, bol of en knol komt. Als het maar apart is en bijzonder. Mijn vader heeft zo’n beetje het hele VBN-boekje geteeld, behalve de big five. Er zaten de meest gekke en bijzondere soorten tussen. GIA Flowers bestaat sinds 1990 en in 1996 zijn we Fritillaria gaan broeien. Dat is onze hoofdactiviteit. Daarnaast telen we lelies.”

Uchida en tijgerlelies

“Via de Hobaho kochten we indertijd een partij leliebollen, restanten van de export. Die hebben we buiten geplant om eens te kijken hoe dat zou gaan en wat de mogelijkheden waren. Vervolgens kwamen we in contact met lelieveredelingsbedrijf Lily Company uit Andijk dat bekend is vanwege zijn bijzondere soorten, alweer zo’n vijf jaar geleden. Het liefst proberen we soorten met een hangende wat kleinere bloemvorm. De meeste veredelaars en kwekers willen groter, maar wij zien dat dit niet allemaal hanteerbaar is voor de bloemist. Bij het maken van een boeket zijn de takken soms zo groot dat dit niet helemaal een match is met elkaar. Kleine lelies passen beter bij ons zoals Uchida en tijgerlelies bijvoorbeeld. Die soorten pakken mij. Bij voorkeur kleine partijtjes zodat we alle dagen een kleine hoeveelheid bloemen hebben die we naar de veiling brengen.”

Exclusief

“De samenwerking met Lily Company is heel goed. Als zij zeggen dat wij een bepaald soort broeien dan is dat exclusief zonder dat dit ineens breder wordt getrokken en de markt wordt overvoerd. Uit het brede assortiment van Lily Company is nog veel te kiezen. Wij richten ons vooral op het tijgerlelie assortiment. Natuurlijk kunnen de soorten die wij telen later wel groter worden, maar dat is afhankelijk van de trends zich ontwikkelen. Op dit moment heb je de trend van de veldboeketten en daar passen onze lelies heel goed in. De kleur van onze originele tijgerlelies uit de vijftiger jaren is oranje. Daarnaast hebben we gele, roze en dubbele oranje versies, alsmede een dubbele bordeaux rood. Corsage is ook zo’n mooie soort en bij uitstek geschikt voor de bruidsmarkt. Dit is een kleine roze bloem, stuifmeelloos, geurloos en bloeikrachtig. Echt een fantastische lelie.”

Vraag bij verkoper

“Wij merken dat promotie niet altijd goed genoeg is omdat de koper bijna altijd beslist wat de verkoper verkoopt. En op de klok beslissen een paar honderd mensen wat je bloemen waard zijn. Of dat de verkoper iets mooi vindt en de koper niet. Je hebt dus verschillen. We proberen onze producten daarom zo breed mogelijk via social media te promoten zodat bloemisten dit zien.
Tegelijk hopen we ook de eindgebruiker te bereiken zodat de vraag bij de verkoper komt. Maar dat is heel moeilijk. Het blijft belangrijk je product in de markt te zetten, ook al brengt op dit moment alles geld op.”

Kleinschalig

“Bij exclusiviteit is het juist belangrijk de teelt kleinschalig te houden en niet direct met grote aantallen te komen. Dan ben ik heel blij met de samenwerking met Lily Company omdat zij de mogelijkheid bieden een stabiele markt op te bouwen. In het algemeen is het in het afgelopen lelieseizoen heel erg goed gegaan. Alleen hoop ik dat de bollen- en bloemenkwekers ook na corona verstandig zijn.
Want eén zwaluw maakt nog geen zomer. Als het even goed gaat denkt iedereen we kunnen weer, maar de markt van vraag en aanbod kent zo weinig marges dat de vraag dan snel weer weg zal zijn.”

Tim van Schagen van Gia Flowers geniet van de bijzondere soorten.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant