Afbeelding
Foto: walter landesbergen

1 juni staredown Royal FloraHolland versus VGB

Algemeen Bloemen in Beweging

Alsof de sierteeltsector getuige wordt van een heuse staredown. Met Royal FloraHolland als Badr Hari en de VGB als Rico Verhoeven. Wie kijkt wie als eerste naar beneden? De dynamiek voor de staredown is uitgegaan van Royal FloraHolland door nu ook de reikende hand, zoals de VGB haar inbreng in discussie over de toekomst van de sector ziet, af te slaan.

Door Walter Landesbergen

Alsof het veilbedrijf het er wel op aan durft te laten komen. Klaar voor de strijd. Een waarvan iedereen buiten de ring eigenlijk wel weet dat de sector er niet bij gebaat is en schade gaat oplopen.

Op en genoeg

Maar het geduld van de VGB is op. De branchevereniging voor de handel vindt het nu wel welletjes. Eerst in Santpoort van een koude kermis thuis gekomen en nu niet eens uitgenodigd worden aan de gesprekstafel. Dat wil zeggen, praten kan altijd, maar wat RFH betreft niet voor een fundamentele discussie over strategie en toekomst van de sierteelt.
Bij Royal FloraHoland vinden ze het wel genoeg zo. Men heeft de buik vol van alle bemoeienissen aangaande haar uitgestippelde strategie. Of die nu komen van een deel van haar eigen achterban, de handel, de media of de ledenraad. Gekozen strategie is heilig, onbetwistbaar: een dogma.

Voorwaartse integratie = landje pik

Ketenclash

Die onverzettelijke houding van Royal FloraHolland heeft de VGB doen besluiten tot het opschorten van alle medewerking aan Floriday, Floriway en Floripay. Op die manier probeert de Vereniging van Groothandelaren RFH tot openheid te dwingen. In een brief aan de directie van RFH en de voorzitters van de RVC en ledenraad stelt de VGB een ultimatum.
Uiterlijk 1 juni wil de VGB antwoorden op de vragen die zij heeft gesteld. Dan moet helder zijn of RFH, zoals de VGB vermoedt, het pad van de voorwaartse integratie is ingeslagen. Voorwaartse integratie is een begrip uit de marketing die je het best kan vertalen met landje pik.
De heldere antwoorden komen er hoogstwaarschijnlijk niet. De positie die de VGB voor RFH weggelegd ziet, en die in een presentatie van 38 sheets uiteengezet is, is niet de positie die RFH in gedachte heeft. RFH wil meer en heeft haar veroveringstocht al in gang gezet met Floriday, -way en -pay.
De huidige slagen om bestellen, betalen en bezorgen zijn voorrondes naar de uiteindelijke finale waar de handel wacht. Duidelijk is dat die zich niet opzij laat zetten.

Handel en veilbedrijf staan schrap. 1 juni staat gepland als de datum van de staredown.

“Een reikende hand”


Op 6 april presenteerde de VGB “Een reikende hand” aan de directie en de voorzitters van de RVC en ledenraad van Royal FloraHolland.
In de presentatie geeft de VGB in 38 sheets een overzicht van de ontwikkelingen in de sierteeltsector vanaf het prille begin tot op heden.
Boodschap en intentie, benadrukt de VGB, is constructief. Insteek van de handel is om samen mét Royal FloraHolland de unieke cluster die de sierteeltsector is te behouden en versterken. Tevens schetst de VGB een toekomstbeeld voor de cluster zoals die volgens de handel de grootste levensvatbaarheid heeft.
De presentatie toelichtend wil de VGB met haar bijdrage de sierteeltcluster informeren, inspireren en laten omdenken. Zowel Royal FloraHolland, haar leden, de handel en andere betrokkenen. Met het sectorbelang als gezamenlijk uitgangspunt.
Zowel de presentatie als de brief naar aanleiding van de schriftelijke reactie van RFH op de presentatie zijn te lezen op de site van de VGB.

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant