Logo bloemenkrant.nl
Foto: Melinda-lou v/d Linden
Column

Crimineel

Dat de sierteelt een walhalla blijkt voor criminelen is geen nieuws. De aanvoer en verdere export van drugs via bloemen en planten ligt voor de hand.

Uit een rapport, in opdracht van stuurgroep ‘Weerbare Sierteeltsector’ vervaardigd, blijkt dat meer geld nodig is om de misdaad te bestrijden. Ook nauwelijks nieuws. Drugs uit bijvoorbeeld Columbia zijn al decennia lang verwant aan de sierteelt. De veiling is Aalsmeer werd door sommigen lachend in mijn bijzijn het drugscentrum van Nederland genoemd. Een reputatieschade die mij niet vrolijk maakte. Ook niet dat men nu van ‘zware criminaliteit’ spreekt, die via de bloemen naar de bovenwereld komt, in de vorm van bijvoorbeeld witwassen van geld.
Dat erkenning van het probleem nodig is, zoals het rapport roept, lijkt mij een achterhaalde oproep. Decennia geleden wist men al dat de logistiek achter bloemen uitnodigt tot misbruik voor misdaad. Ik begrijp dat drugs gerelateerde criminaliteit enorm van zich doet spreken, maar intussen ontwikkelde zich met toenemende digitalisering een compleet nieuwe misdaadcategorie. Elke dag komen er nieuwe methoden bij om misdadige hackers hun slag te laten slaan. Tot ergernis van banken en consumenten. Nu ik het over de financiële sector heb, moet mij toch ook van het hart dat sierteelt bedreigd wordt door een rijk gevarieerd oplichtersgilde. Van de bestrijding daarvan leven (bij gebrek aan een Bedrijfschap) bedrijven als Agro Check. Wie met drugscriminaliteit bezig is, doet vaak ook aan andere vormen van misdaad, waaraan de sector bloot staat. Net als consumenten…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden