Afbeelding

IPM Tool handig hulpmiddel bij gewasbescherming

Algemeen Growers pride

De Integrated Pest Management (IPM) Tool bij het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming op het glastuinbouwbedrijf is een feit.

De IPM Tool is voortgekomen uit een gezamenlijk project van Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw.

“Wij willen de toepassing intensiveren van IPM, wat staat voor Integrated Pest Management (IPM), de Engelse term vanuit Europees oogpunt”, stelt Helma Verberkt, beleidsspecialist plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. “Ik praat overigens liever over Integrated Plant Management. Het klinkt vriendelijker en het gaat immers over de Plant te managen.’

IPM Tool

‘Hiervoor is de IPM Tool ontwikkeld waarmee telers alle benodigde informatie vinden over de acht stappen bij gebruik van gewasbescherming. Eerst preventie, dan monitoren en een besluit nemen. Lukt het niet met niet-chemische methoden, dan is er het medicijnenkastje. Liefst zo klein en lokaal mogelijk om doelgericht middelen in te zetten en deze te beperken tot het noodzakelijke niveau. Resistentie wordt voorkomen door middelen af te wisselen en dan is er nog het leren en optimaliseren. Hiervoor hebben we een digitaal kennisplatform ontwikkeld samen met Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw.’

Acht stappen

“Met de IPM Tool is alle informatie te vinden via de acht stappenplaatjes. Uiteindelijk wil je naar een IPM die echt op bedrijfsniveau is ingericht, want elke teler heeft andere omstandigheden. De IPM Tool geeft daar dus informatie, ideeën en alternatieven over. Het ligt in de bedoeling de IPM Tool steeds meer aan te vullen naarmate meer kennis voorhanden is. Ook worden er filmpjes en delen van onze webinars opgezet. Telers kunnen zo steeds nieuwe ideeën opdoen over hoe zij het beste hun eigen IPM aanpak binnen hun bedrijfsvoering kunnen opzetten. Dit om ziekten en plagen te beheersen en de milieu-impact te verlagen.”

“Regelmatig zien we echter statistieken en registraties van gewasbescherming uitgedrukt in kilogrammen vanuit Europa en het CBS voorbijkomen. Dat zegt natuurlijk helemaal niets. We spreken daarom liever over milieu-impact. Zeker als je kijkt naar de nieuwe biologische middelen. Daar moet je juist veel kilogrammen van gebruiken. Die moet je opbouwen naast ermee leren omgaan. Van een breed werkend middel dat alle plagen rigoureus bestrijdt hoef je misschien minder kg te gebruiken, maar dit heeft een grotere milieu impact per kg dan een middel dat je geïntegreerd met behoud van biologie en specifiek gebruik.

Het liefst zouden wij de milieu-impact van gewasbescherming per potplant of bos bloemen willen zien. In Nederland telen we jaarrond waardoor we vier zomers per jaar hebben. Dus veel meer oogstmogelijkheden. Als je de milieu-impact van gewasbescherming dan omrekent naar een plant of bos bloemen, geeft dat een veel betere en reële weergave van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dan in kg per hectare per jaar. Op weg naar een gelijk Europees speelveld is het wenselijk dit op een andere manier te meten.”

KasalsEcosysteem

De IPM Tool draagt volgens Helma Verberkt bij aan de verdere ontwikkeling van de KasalsEcosysteem waar we naar toe willen in 2030, met een verdere verlaging van de milieu-impact, betere beheersing van ziekten en plagen en nagenoeg geen emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu. “Een grote uitdaging, maar als je dit wil laten slagen zal ook ketenbreed water bij de wijn moeten worden gedaan. Immers, de handel kan natuurlijk niet én eisen dat er minder tot geen middelen worden gebruikt én dat er perfect gave planten en bloemen worden geleverd. Dat is immers een rotonde zonder afslag. Ketenbreed zal er daarom naar oplossingen moeten worden gezocht. Het delen van innovatie en kennis via de IPM Tool kan daarbij helpen.”

https://ipmtool.glastuinbouwnederland.nl/

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant