Innovatieve projecten bij Floriade Expo 2022
Logo bloemenkrant.nl
Foto: MAURICE MIKKERS

Innovatieve projecten bij Floriade Expo 2022

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en Floriade Expo 2022 werken samen aan de realisatie van innovatieve projecten tijdens en in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling. Sjaak van der Tak (SIGN) en Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 BV, hebben recent de samenwerkingsovereenkomst getekend.

Zowel in aanloop naar Floriade als tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zijn deze innovaties al zichtbaar. Zoals de Sky Garden, een circulaire ontmoetingsruimte vervaardigd van reststromen uit de tuinbouw, twee educatieve speeltuinen en biobased kroonluchters.
Voor de entreegebouwen van de Floriade nam SIGN het initiatief voor een challenge, in samenwerking met het ministerie van LNV: ontwikkel een modulair en circulair bouwsysteem met reststromen uit de tuinbouw.

Sjaak van der Tak, voorzitter SIGN: “Floriade is de enige wereldtuinbouwexpositie die Nederland rijk is. Laat je verwonderen door de wereld van gezondheid en geluk, die onze sector de wereld te bieden heeft.”
Pieter Cloo, directeur Floriade Almere 2022 B.V. “We zijn verheugd samen te werken met SIGN, een strategische innovator ter versterking van de tuinbouw. Met het thema Growing Green Cities inspireren wij bezoekers om groener en gezonder te leven. Dit sluit naadloos aan op de thema’s van SIGN en de projecten die we samen initiëren. Zo willen we een entreegebouw realiseren als test-case met nieuwe biobased circulaire bouwmaterialen en biogrondstoffen en hangen er lampen van mycelium in het Growing Pavilion. We stimuleren samen de ontwikkeling van biobased en circulaire producten.”

SIGN en Floriade

SIGN en Floriade werken aan de volgende innovatieve projecten:

- Circulaire ontmoetingsruimte Sky Garden
Met groene innovaties, die het leven op kantoor prettiger maken, zoals daglichtsystemen, groene wanden en luchtzuiverende plantensystemen. Sky Garden bestaat uit panelen die gevuld zijn met oesterzwamsubstraat van kwekerij Verbruggen en is gerealiseerd door de startup Fungalogic.

- Biobased kroonluchters en lampen van mycelium
Lampen op basis van reststromen uit de tuinbouw voor het Growing Pavilion dat al tijdens Floriade Preview te zien is.

- Entreegebouwen voor Floriade
Met een circulair en modulair bouwconcept op basis van tuinbouw reststromen. Hiervoor is recent een challenge geopend. Inschrijven kan tot eind juli.

- Educatieve speeltuinen
Hier ervaren kinderen op een speelse manier hoe de glastuinbouw biologische bestrijders en hommels inzet voor duurzame productie van groenten en bloemen.


Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) is een initiatief van Glastuinbouw Nederland en werkt aan tuinbouwoplossingen voor maatschappelijke opgaven en cross-sectorale innovaties in agro-food, gezondheid, bouw,recreatie en meer. Dit doet zij in alliantie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. www.innovatieglastuinbouw.nl

Floriade Expo 2022 in Almere is van 14 april tot en met 9 oktober 2022 hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het thema is Growing Green Cities. De Nederlandse tuinbouw presenteert, samen met nationale organisaties en internationale deelnemers, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. www.floriade.com


Foto bijschriften
boven: myceliumlamp voor groene wand in de Sky garden. Foto: Maurice Mikkers.
beneden: educatieve speeltuin. Foto: Acacia Robinia Nederland.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden