Logo bloemenkrant.nl
Foto:
Growers pride

Positieve start 2020 voor primulakwekers

Voor de Primulakwekers is het nieuwe jaar 2020 positief gestart. De vraag naar Primula obconica is groot en het product is bij een aantal kwekers zelfs tijdelijk uitverkocht.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Het seizoen kan niet mooier starten", stelt Anne Marie Kuyvenhoven, sales productmanager Primula obconica voor telersvereniging Touch Me, in samenwerking met veredelaar Schoneveld Breeding. "Daar zijn zowel ikzelf als Royal FloraHolland productmanager Peter Rodenrijs, met wie ik veel samenwerk, het over eens. We informeren elkaar over veranderende marktsituaties, productontwikkelingen, noviteiten, productaandeel en prijspeil met als doel een bijdrage te leveren aan een zo goed mogelijke positionering van het product Primula obconica."

Seizoenproduct

"Voor dit nieuwe seizoen is in totaliteit iets minder Primula obconica opgezet door de Nederlandse kwekers. De vraag naar Primula obconica Sweet Kisses, Touch Me en nieuwe varianten zoals Pricanto neemt toe en de gemiddelde klok- en Connectprijzen zijn aanzienlijk hoger dan vorig jaar. De toename van het prijspeil is onder andere terug te voeren op meer voorverkoop en promotie. In totaliteit is het marktaandeel Primula obconica iets gekrompen ten opzichte van andere bloeiende kamerplanten zoals chrysant en Kalanchoë. Alleen is Primula obconica een seizoenproduct en geen jaarrond product. In september worden de eerste Primula obconica's aangevoerd met een piek van week 52 tot en met week 12. De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Frankrijk en Oost Europa zijn groeiend."

Lange houdbaarheid

Deze positieve berichten zijn bijvoorbeeld voor Telersvereniging Touch Me volgens Kuyvenhoven geen reden om op de lauweren te rusten. Integendeel, want er zijn nog meer doelen te behalen. "Belangrijk is het zowel de exporteurs als retailers én consumenten te blijven informeren over de lange houdbaarheid. Ook wordt de garantie dat een topproduct als Sweet Kisses meer dan 30 dagen bloeit standaard door telersvereniging Touch Me op de hoezen vermeld."

Rijpheidstadium

"Aandacht verdient eveneens het rijpheidsstadium. Onderzoek van het Kenniscentrum Productkwaliteit van Royal FloraHolland heeft uitgewezen dat bij levering in rijpheidstadium 3 ook de consumentenfase een rijkere en langere bloei laat zien. Hieruit kun je de conclusie trekken dat de traditionele gedachte van kopers om Primula obconica met een rijpheidstadium 1-2 te bestellen geen verstandige keuze is. De kwekers van telersvereniging Touch Me verkopen Sweet Kisses om die reden alleen rijpheidsstadium 3."

Testen

"Onder het motto dat de hoogste consumentenwaarde telt, laat telersvereniging Primula Touch Me jaarlijks meerdere onafhankelijke testen uitvoeren op het gebied van houdbaarheid door middel van transportsimulatie door de keten heen tot in het winkelschap. Dit geldt overigens ook voor al onze duurzaam geteelde noviteiten. Tevens initieer ik consumententesten bij klanten. Onvoorstelbaar hoeveel informatie je vergaard door zelf die consument te spreken. En Kom in de Kas bleek een gelegenheid bij uitstek om te enquêteren."

Rooskleurig

De toekomst voor Primula obconica ziet Kuyvenhoven dan ook beslist rooskleurig. "Bovendien komen er prachtige noviteiten aan en Pricanto, de botanische variant met vintagekleuren doet het boven verwachting goed in Scandinavië, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Naast kwaliteit, productontwikkeling, duurzaamheid en promotie wordt inmiddels ook volop ingezet op gezamenlijke sales. Hierdoor kunnen ook grotere retailorders worden opgepakt. De bundeling van krachten in telersvereniging Touch Me werpt zijn vruchten steeds meer af."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden