Logo bloemenkrant.nl
Kweker Niels van den Berg (Montis).
Kweker Niels van den Berg (Montis). (Foto: )
Growers pride

Helleborus, een kerstcadeau waarmee je kunt concurreren

Helleborus Christmas Carol is een echte special voor de kerstperiode. Met zijn lieflijke stralend witte bloemen is het een sieraad in woonkamers en in elke wintertuin.

Kweker Niels van den Berg (Montis) is ervan overtuigd dat Helleborus Christmas Carol het als kerstcadeau moeiteloos kan opnemen tegen concurrenten als wijn en chocolade. "Voor de handel een mooie kans, want met wat toegevoegde waarde zoals een sfeervolle of trendy sierpot krijgt de Christmas Carol nog meer uitstraling. In een mooie terraspot voor balkon of patio doet het product het goed als tuincadeau, en zelfs een tray vol Christmas Carol volstaat."

Najaarsproduct

Montis is een van de grotere teeltbedrijven die zich naast andere producten ook toelegt op de teelt van Helleborus. Van den Berg vertelt dat zijn ouders Nico en Elly van den Berg het bedrijf in 1987 zijn gestart. "In 2011 kwam ik in het bedrijf en werd een tweede locatie aangekocht. Zo ontstonden Montis Moerkapelle en Montis Zuidplas, gezamenlijk goed voor 4,5 hectare. We gingen op zoek naar een nieuwe najaarsproduct, waarbij vanuit Syngenta de vraag kwam of wij geïnteresseerd waren in de teelt van Helleborus niger Christmas Carol. Dit begon kleinschalig, inmiddels is dit ons hoofdproduct. In september kochten we er een derde locatie bij en optimaliseren we en breiden we de teelt nog verder uit. Naast Christmas Carol telen we nog een tweede Helleboris ras, de roodbloemige oriëntalis Viv Victoria."

Uniformiteit

Van den Berg ervaart Helleborus als een mooi bloeiend winterhard product. "Het is een koude teelt, waarbij wel de nodige vakkennis komt kijken. Eenmaal onder de knie, is het telen van mooie uniforme planten in het hogere segment goed haalbaar. Veel aandacht is er voor uniformiteit waar Syngenta met Christmas Carol grote stappen maakt. Op stuurbaarheid zijn nog slagen te maken. Zelf zijn we intern veel bezig met kwaliteit en houdbaarheid. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, Montis is zowel MPS-GAP als MPC-ProductProof gecertificeerd. Dit levert hoogwaardige producten op waarmee we via de daghandel leveren in het hogere (retail) segment."

Weinig last

Hoe groot het totale areaal Helleborus in Nederland is op dit moment, is bij Van den Berg niet bekend. Wel weet hij dat er ten opzichte van het afgelopen jaar geen extreem grote verschillen zijn. "Op zich is dat gunstig, maar kwekers die hun verkopen niet goed met de handel hebben geregeld kunnen hier geen zekerheid aan onttrekken. Van cowboys heeft Helleborus relatief weinig last, want degenen die denken dat het een makkelijke najaarsteelt is die je er even bij kan doen komen van een koude kermis thuis.
Immers, er komt veel onderhoud en sorteerwerk bij kijken. Het aantal afnemers in Nederland en Duitsland is, voor zover ik er zicht op heb, stabiel."

Toekomst

Voor de toekomst ziet Van den Berg collectieve samenwerking met andere Helleborus kwekers wel zitten. Bijvoorbeeld om gezamenlijk promotie te maken voor Helleborus als kerstcadeau. Intussen is de Helleborus markt nog volop in ontwikkeling en zeker nog niet uitgegroeid. Wel zien we dat de verschillen in kwaliteit steeds groter worden. Mogelijk vraagt dit in de toekomst een andere marktbenadering."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden