Onderzoek onthult simpele truc om vaasleven van trosroos met 30% te verbeteren | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: interplant

Onderzoek onthult simpele truc om vaasleven van trosroos met 30% te verbeteren

Veredelaar Interplant Roses (Harmelen) heeft onlangs een onderzoek afgerond naar de invloed van het snijstadium van trosrozen op het vaasleven.

Met het uitvoeren van dit onderzoek en door het delen van de resultaten, wil Interplant meer kennis en kunde kweken bij bloemisten en de perceptie van de consument verbeteren. 

De researchafdeling van Interplant heeft het vaasleven van trosrozen getest bij gebruik van verschillende snijstadia. Resultaten tonen aan dat wanneer trosrozen geknipt worden met snijstadium 3 (CS3), het vaasleven maar liefst 30% beter is in vergelijking met andere snijstadia. Bovendien openen de bloemen beter en vermindert het percentage hangende kopjes aanzienlijk; uiteraard wel onder de voorwaarde dat bacterievrij en schoon water wordt gebruikt. 
Deze conclusie is van cruciaal belang voor de gehele trosrozenketen, van kweker tot consument.

Het vaasleven verbetert als het juiste snijstadium wordt gehanteerd
Eind 2018 heeft Interplant een onafhandelijk bureau gevraagd een kwalitatief onderzoek uit te voeren onder bloemisten en handelaren. "Wij wilden de beleving van de handel en bloemisten beter begrijpen voor wat betreft de kwaliteit van trosrozen, zeker omdat de vraag naar trosrozen met grote knop is toegenomen", aldus Robert Ilsink, CEO van Interplant Roses. De onderzoeksresultaten van onder meer de Concept Factory1 toonden aan dat men dol is op de trosroos maar het vaasleven nog wel eens als problematisch beschouwt. Dit heeft Interplant aangemoedigd verder onderzoek hiernaar te (laten) doen. In de maanden daaropvolgend werden evaluaties uitgevoerd bij veilingmeesters, kwekers, collega-veredelaars, teeltadviseus and andere relevante partijen uit de keten. 

Menno Nan, Royal Flora Holland: "De conclusie van het onderzoek was verbazingwekkend, maar simpel tegelijkertijd". Testen tonen duidelijk aan dat het vaasleven verbetert als het juiste snijstadium gehanteerd wordt". 

Trosrozen worden veelal geoogst volgens de voorgeschreven regels van de veiling. "Onze Interplant onderzoeksafdeling heeft diverse vaasleventesten uitgevoerd in samenwerking met Flower Watch2, omdat we vermoedden dat trosrozen te rauw werden geoogst", aldus Robert Ilsink. 

De vaasleventesten werden uitgevoerd met diverse types trosrozen, variërend van Trendsetter rozen tot aan de Flow serie. Verscheidene snijstadia werden getest per variëteit onder identieke omstandigheden.

Bekijk de video.


Kwekers moeten investeren in het vinden van het juiste snijstadium
De opening van de knop hangt in grote mate van van de beschikbaarheid van suikers in stelen van de snijbloem. Wanneer er te rauw geknipt wordt, bijvoorbeeld in snijstadium 2, is er onvoldoende energie in de steel beschikbaar om het openen van de knoppen te ondersteunen en daaropvolgend de bloei te bevorderen. Het gevolg is dat de consument een ondermaatse trosroos krijgt die niet volledig opent en geen langdurig vaasleven heeft. 
Het onderzoek door alle betrokken partijen toont aan dat het vaasleven van de trosroos met maar liefst 30% verbetert als er meer open geknipt wordt. Daarnaast heeft het rijper knippen tot gevolg dat de bloemen beter open gaan en het percentage hangende kopjes aanzienlijk daalt.
Het is overigens wel gebleken dat variëteiten met minder bloemblaadjes ook minder gevolgen ondervonden van een rauwer snijstadium en minder schommeling vertoonden in het vaasleven.  
Jeroen van der Hulst, Flower Watch: "Voor de onderzoeksopdracht hebben we circa 150 bossen trosrozen onderzocht met verschillende snijstadia van zo'n 50 rozenvariëteiten gedurende een maand". De invloed op het vaasleven wanneer rijper geknipt wordt, is verbazingwekkend. Het moge duidelijk zijn dat kwekers moeten investeren in het vinden van het juiste snijstadium voor elke rozensoort en niet bang moeten zijn om trosrozen meer open te oogsten."


Bekijk de video.
 

Bloemisten moeten de juiste keuze maken bij de aankoop van trosrozen
Interplant is ervan overtuigd dat deze resultaten zullen bijdragen aan verder onderzoek naar het verlengen van het vaasleven van trosrozen. In de komende maanden zal Interplant vertegenwoordigers van handel en veiling bezoeken om met hen de uitkomsten van het onderzoek en de testen te bespreken. Uiteraard is het van cruciaal belang dat bloemisten hiervan ook op de hoogte zijn en de juiste keuzes maken bij de aankoop van trosrozen. Hier ligt een mooie taak voor de groothandel. Hoven & De Mooij: "Het verkopen van trosrozen met het juiste snijstadium is een win-win-situatie voor alle partijen in de keten". 

Interplant is ervan overtuigd dat de investering van tijd en moeite in dit onderzoek zichzelf ruimschoots zal uitbetalen. Ilsink: "Samen zijn we verantwoordelijk om te zorgen voor een ultieme consumentenbeleving en verbetering van de verkopen". 

Meer info zie interplantroses

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>