VG Colours ziet rechtszaak over patent met vertrouwen tegemoet | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: VG Colours

VG Colours ziet rechtszaak over patent met vertrouwen tegemoet

Orchideeënkwekerij VG Colours uit De Lier wordt sinds enkele jaren belaagd door een bedrijf dat claimt het patent te hebben op de kleurtechnieken van orchideeën.

Dit bedrijf - HE Licenties/Hanson Uitgevers - heeft afgelopen week daarover zelfs afnemers van VG Colours lastig gevallen. Directie van VG Colours stelt dat er geen sprake is van inbreuk op patent, en zien de rechtszaak daarover met vertrouwen tegemoet.
VG Colours is sinds 2009 actief met het kunstmatig kleuren van orchideeën. In 2013 kwam het bedrijf HE Licenties/Hanson Uitgevers op bezoek om een mogelijke samenwerking te bespreken. Later stuurde HE Licenties/Hanson Uitgevers zelfs een brief aan VG Colours met daarin een voorstel tot samenwerking; in die brief werd de orchideeënkweker genoemd als uitvinder van de kleurtechnieken. 
Enkele maanden later vroeg HE Licenties/Hanson Uitgevers echter zelf een patent aan voor een van die technieken. Sindsdien wordt VG Colours met grote regelmaat belaagd door HE Licenties/Hanson Uitgevers. Een rechter bepaalde eerder dat er geen sprake is van inbreuk op het patent. HE Licenties/Hanson Uitgevers moest vervolgens een schadevergoeding betalen, maar wist door een juridische constructie buiten schot te blijven.

Geen inbreuk op patent
"We hebben lang gewacht met dit naar buiten te brengen", vertelt directeur André van Geest van VG Colours. "Maar HE Licenties/Hanson Uitgevers is onlangs gestart met het bedreigen van onze afnemers. Die zouden óók in overtreding zijn. Daarvan is geen sprake, vinden wij. Wij gebruiken verschillende kleurtechnieken en maken geen inbreuk op een patent, zo onderschrijft onder meer een octrooigemachtigde."
Daarom kiest VG Colours er nu wél voor de publiciteit te zoeken, onder meer met een mail aan relaties. HE Licenties/Hanson Uitgevers werkt namelijk moedwillig aan het verstoren van de relatie tussen VG Colours en zijn relaties. Daarbij komt dat HE Licenties/Hanson Uitgevers een partij is zonder kennis van de markt en zonder noemenswaardige klanten in de sierteelt.

Vertrouwen
Binnenkort dient een kort geding: daarin eist VG Colours dat HE Licenties/Hanson Uitgevers stopt met het benaderen van relaties en afnemers. Daarnaast loopt een hoger beroep over het patent. Wanneer deze zaak dient, is nog niet bekend. VG Colours ziet de uitslag van het kort geding en het hoger beroep met vertrouwen tegemoet.
 

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>