Robots: we staan aan het begin van een enorme kanteling
Logo bloemenkrant.nl
Foto: wur
Column

Robots: we staan aan het begin van een enorme kanteling

Wist u dat op het gebied van Agro Food Robotics Wageningen University & Research (WR) wereldwijd één van de meest ervaren en innovatieve organisatie is op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Meer dan 60 ingenieurs en onderzoekers werken samen met industriële partners aan nieuwe robotsystemen voor de agri- en foodsector. We ontwerpen robotica voor open teelten, in de glastuinbouw voor de hele keten. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en detectie, met name in spectral, learning en vision technology.

Wereldleider
Wereldwijd zijn wij op dit moment leider in objectieve kwaliteitscontrole van fruit, groenten en gewassen. Met behulp van onze technologie geven wij veredelaars, kwekers, handelaars en detailhandelaren gedetailleerd inzicht in de interne en externe kwaliteit van producten in de hele versketen. Door combinatie van jarenlange kennis en expertise op het gebied van naoogst, robotica en sensortechnologieën, evenals verse producten en toeleveringsketens, ontwikkelen we systemen voor snelle en betrouwbare kwaliteitsbeoordeling en kwaliteitsvoorspelling, op maat gemaakt, niet-invasief, en met de mogelijkheid tot automatisering. Voor open teelten, de tuinbouw en in ketens ontwerpen we samen met experts al dan niet in samenwerking met bedrijven nieuwe toepassingen. Ook houden wij ons bezig met slimme voedselverwerking en -bereiding van hoge kwaliteit, wat wordt bereikt met geautomatiseerde, data gedreven systemen. Zo dragen we bij aan het realiseren van voorspelbare, betrouwbare en hoogwaardige voedselproductie, gebaseerd op feiten en afgestemd op de individuele behoeften van klanten en consumenten.

Duurzaamheidsambitie
Door het gebruik van robots voor repetitieve taken onder zware omstandigheden - hoge of lage temperaturen en vochtigheid, bijvoorbeeld - in combinatie met flexibele, geautomatiseerde verwerking, sortering en verpakking, verbetert de optimalisatie van de voedselproductieketen (kosten, kwaliteit, verliezen en levering). Verder houden wij ons bezig met het geven van optimale behandeling aan een plant via precisielandbouw en/of  satellietlandbouw.
Precisielandbouw is een landbouwbeheerconcept dat gebaseerd is op waarnemen en meten van variabiliteit van gewassen op het veld, in de kas en klimaatcellen. Wij helpen u bij u duurzaamheidsambitie en circulariteit door het verminderen van de input (meststoffen, chemicaliën, energie, CO2-voetafdruk, bodemverdichting, watergebruik en uitgangsmaterialen) en het vergroten van de output: een optimaal (voedzaam) product van hoge kwaliteit, welke op de juiste tijd en in de juiste hoeveelheid wordt afgeleverd. Verder ontwikkelen intelligente sensoroplossingen voor machines die samenwerken met technische leveranciers en eindgebruikers.

Handsfree telen
Ik denk dat dat de toekomst voor productie, verwerking een handsfree tuinbouw is. Het is er één van handsfree gewasverzorging, handsfree oogsten, kortom handsfree telen. Als sector lopen we er nu al tegen aan dat het steeds moeilijker wordt om bekwame medewerkers te vinden die bereid zijn repetitieve taken onder zware klimatologische omstandigheden te doen. Het aantal neemt snel af. Er is dus een groeiende behoefte om arbeidsintensieve taken te automatiseren, robots kunnen ons daarbij helpen. Daarnaast bieden robots ook nieuwe voordelen zoals: het verwerven van ruimtelijke specifieke gegevens, in staat om te werken in moeilijke omstandigheden, voortdurende verbetering en zelfs leermogelijkheden en de mogelijkheid om 24/7 te werken.
Als bedrijf zijn we op zoek naar optimale groeicondities van geavanceerde planten- en voedselproductiesystemen. Dit doen we op basis van metingen aan zaden, planten en hun producten als fruit, zaden en bladeren. Plant fenotypering technieken met een hoge doorvoer worden daarom snel essentieel in de plantenveredeling, om gewassen te kunnen verbeteren. We gebruiken technieken van computervisie, geautomatiseerde kwaliteitsmetingen, deep-learning, robotsystemen; autonomie en gegevensverzamelingen en verzameling van grootschalige datasets met geavanceerde AI-tools.

Begint het u te duizelen... het is nog maar een klein stukje van ons werk. Bezoek u onze website maar eens daar kunt u veel meer lezen over wat ik hierboven heb geschreven.

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden