Een fantastische doorkijk.
Een fantastische doorkijk. Foto: Wilma van Velzen

Keukenhof succesvol

Algemeen

Keukenhof kijkt terug op een succesvol seizoen. Een bezoekersaantal van 1,5 miljoen en een bezoekerswaardering van 9.0 onderschrijven dit.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Keukenhofdirecteur Bart Siemerink zegt tevreden te zijn over het afgelopen seizoen, waarin de 70ste editie van Keukenhof acht weken lang kleur liet zien. "Het thema Flower Power was in meerdere opzichten een geslaagde keuze. Dit werd mondiaal begrepen en ook hebben we hiermee de jongere generatie goed weten te bereiken."

Bijzonder

Ook in andere opzichten vond Siemerink Keukenhofseizoen 2019 bijzonder. Hij somde op: een warme februari maand, temperaturen boven de 20°C, een vroeg Corso en een vroege Pasen met daarvoor nog het eerste mooie weekend en voorjaarsvakantie. "Hierop waren we goed voorbereid en in samenwerking met de verkeersdiensten is het gelukt de streek bereikbaar te houden. Alleen met Pasen was het park echt te vol en hebben we een oproep moeten doen om die dagen niet naar Keukenhof te komen, maar de dagen daarna. Bij mijn aantreden in 2013 was het bezoekersaantal 800.000. Wat ik toen nooit voor mogelijk had gehouden, hebben we dit seizoen 1.535.000 bezoekers geteld en is Keukenhof uitstekend meegegroeid met het toerisme. Voor de hoge bezoekerswaardering, wederom een 9.0, is het totaalplaatje dat telt. Het park is schoon, de catering is mee ontwikkeld en ook was er van de eerste tot de laatste dag kleur te zien. Door het warme weer gaf dit laatste nog wel wat zorgen, maar het herplanten van restpartijen van bol-op-pot producten bleek een redelijke oplossing. Dit kon dankzij het enthousiasme en de bereidwilligheid van de kwekers die spontaan hun hulp boden. Zo kwam het dat er de laatste dagen nog frieten (red. Fritillaria) tussen de tête-à-tête te zien waren."

Consumentenshows

Niet alleen de bloembollenpracht buiten in het park was weer attractief, ook de bloemenshows in de paviljoenen deden volop mee. Deze worden meer en meer echte consumentenshows met een groot aantal enthousiaste inzenders dat nog altijd groeit. Opvallend is het volgens Siemerink dat behalve de kwekers, ook de handel en export volop interesse tonen. "Men realiseert zich steeds meer dat nergens anders per product zo'n breed assortiment sierteeltproducten is te zien. Naast het handelsassortiment zijn er eveneens noviteiten te zien. Aan de statutaire doelstelling om de etalage van de sierteeltsector te zijn wordt hiermee zeker voldaan. We verwachten niet anders dan dat deze lijn zich verder zal doorzetten."

Openbaar vervoer

Commercieel manager Tom Schreuder wist te melden dat de vele Keukenhofbezoekers afkomstig waren uit 100 landen. "De meeste bezoekers komen uit Nederland (20%), gevolgd door Duitsland, Amerika, Frankrijk, Groot-Brittannië en China. Het aantal bezoekers uit China is iets gedaald. Het gemiddeld aantal bezoekers per dag is vergelijkbaar met afgelopen jaar. Het bezoek van kinderen aan Keukenhof nam toe. Net als voorgaande jaren waren er vier dagen met meer dan 45.000 bezoekers.

Op het park verliep de ontvangst van bezoekers gestructureerd en soepel. De paasdrukte leidde tot een grote verkeersstroom naar Keukenhof. Met betrokken overheden wordt in de komende periode aan verbeteringen gewerkt. Steeds meer bezoekers kiezen het openbaar vervoer om naar Keukenhof te komen. Meer dan 300.000 Keukenhofbezoekers maakten dit jaar gebruik van de Keukenhof Express. Naast Schiphol en Leiden zijn de locaties Amsterdam RAI en Hoofddorp aan deze directe busverbinding toegevoegd."

Keukenhofthema 2020

Siemerink liet tot slot nog weten dat 'A World of Colours' het thema is van Keukenhof in 2020. "Ruim een miljoen mensen uit alle landen en culturen ontmoeten elkaar in Keukenhof om te genieten van de Hollandse bloemenpracht. Wel gaat het park voortaan een week eerder dicht zodat we kleur kunnen blijven garanderen.
Keukenhof is in 2020 geopend van 21 maart tot en met 10 mei."

Een berg vol bloemen.
Een van de vele prachtige plekjes.
Kleur op kleur, het blijft een wonder.
Veel liefhebbers, honderd nationaliteiten.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant