Logo bloemenkrant.nl
Petunia in warme tinten.
Petunia in warme tinten. (Foto: )
Growers pride

Veelzijdige Petunia biedt zeker kansen

Marc Classens, assortimentsmanager bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen

"Het product Petunia is hoofdzakelijk bestemd voor de tuincentra. Echter, voor de creatieve bloemist biedt dit veelzijdige product ook zeker kansen."

DOOR WILMA VAN VELZEN

„Petunia is een echte zomerbloeier, dus verwacht de consument ook frisse trendy zomerkleuren die zorgen voor een overweldigende bloemenzee", zegt Marc Classens, assortimentsmanager bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen.

Kleurrijk

„Kwekers hebben hier een kleurrijk antwoord op, want de laatste jaren worden in het algemeen ook steeds meer planten in de mix aangeboden. Dit is een geliefd kant-en-klaar product en bloemisten kunnen hier zelf een creatieve draai aan geven. Tegelijkertijd is Petunia een prachtige zomerbloeier in zijn grote diversiteit aan plantvormen en frisse zomerkleuren. De vele verschillende groeivormen met goed bovenop liggende bloemen maken het product tot een bijzondere en echte blikvanger."

Assortimentsverrijking

De Petunia's, maar ook de Calibrachoa's, die worden verkocht vanuit Veiling Rhein-Maas zijn in hoofdzaak bestemd voor de Duitse markt. De aanvoer van beide producten komt grotendeels uit Duitsland en Nederland en volgens Marc Classens hebben de aantallen zich bij Veiling Rhein-Maas met name de laatste jaren uitgebreid.

Voldoende markt

"Het is bovendien een vast top tien product bij de tuinplanten op de Duitse veiling. Er is voldoende markt voor zowel Petunia als Calibrachoa. De Calibrachoa (ook wel 'mini-Petunia' genoemd) is een verrijking van het assortiment. Bij de grote groep Petunia blijft het product voldoende in ontwikkeling. Door het brede assortiment is het eveneens een aantrekkelijk product voor een lange aanvoerperiode van vroeg in het voorjaar tot diep in de zomer."

Klokservice groeit

De verkoop via de klokken heeft bij Veiling Rhein-Maas de overhand. "De directe verkoop van Petunia bij klokservice groeit jaarlijks. Wel verwachten we voor het komende jaar een stabilisering van de aantallen en de prijs.

Vanwege de grote aanvoer hebben de Petunia's en Calibrachoa's bij Veiling Rhein-Maas een eigen veilgroep."

Steeds populairder

Petunia als hangplant wordt eveneens steeds populairder. Dit is volgens Marc Classens een algemene trend die bij het product duidelijk wordt teruggezien. "Maar ook de weelderige natuurlijke vormen en doorgroeiers stijgen langzaam in populariteit. Een goede verdere ontwikkeling van de soorten, vormen en kleuren blijft eveneens gewenst.

Genetische manipulatie

Spijtig is het nog steeds dat twee jaar geleden alle oranje Petunia's wegens genetische manipulatie uit het assortiment zijn gehaald. Wat moet dat moet, maar deze frisse trendy oranjekleur had een welkome aanvulling op het assortiment geweest. De vele andere kleuren en meerkleurige bloemen zorgen verder voor een breed aanbod bloemkleuren bij de Petunia."

Petunia is een echte zomerbloeier, dus verwacht de consument zomerkleuren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden