Fleuroselect in nieuwe campagne tegen illegale vermeerdering | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: fleuroselect

Fleuroselect in nieuwe campagne tegen illegale vermeerdering

Veredelaars van pot- en perkplanten, verenigd in Fleuroselect, zijn een nieuwe campagne begonnen tegen de illegale vermeerdering van wettelijk beschermde variëteiten.

In het kader hiervan komen er steekproefsgewijze controles bij kwekers en is er een tiplijn ingesteld waar een verdachte activiteit kan gemeld worden.

Karol Pawlak, voorzitter van Fleuroselect en eigenaar/oprichter van Vitroflora: "Veel stekmateriaal komt van variëteiten die wettelijk beschermd zijn door het kwekersrecht en waarover royalty's betaald worden. Zonder deze royalty's kunnen veredelaars de investeringen niet opbrengen voor de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, met als gevolg dat er geen innovaties op de markt komen. Het is mogelijk om jonge planten te toppen en die stekjes te laten bewortelen, en zo extra planten te produceren. Dat is illegaal tenzij het met toestemming van de veredelaar/producent gebeurt en de royalty's betaald worden.
Het is in het belang van de gehele productie- en distributieketen dat er alleen planten op de markt komen waarvoor royalty's betaald zijn. De eindconsument heeft het recht om planten te kunnen kopen die op een legale wijze zijn geproduceerd. Kwekers die intellectueel eigendom respecteren, verwelkomen de campagne omdat die oneerlijke concurrentie bestrijdt. Verder zijn er informatieactiviteiten gepland om de bewustwording bij distributeurs en handelaren te vergroten."

Willekeurige controles bij kwekers
 Als onderdeel van deze campagne zal Royalty Administration International (RAI) kwekers bezoeken om te controleren of het aantal volgroeide planten overeenkomt met het aantal geleverde stekken. Elk jaar wordt een aantal willekeurig geselecteerde kwekers bezocht.

Klokkenluiders-tiplijn
Er is een tiplijn voor klokkenluiders in het leven geroepen waar mensen vermeende illegale vermeerdering kunnen melden. Deze tiplijn staat open voor iedereen die werkzaam is in de productie en distributie van planten.

 Verdenkingen van illegale vermeerdering kunnen op drie manieren gemeld worden:
 1. Door onze speciale tiplijn te bellen: (0031)(0)85-0645251.
 2. Door een e-mail te sturen naar tips@fleuroselect.com.
 3. Door het speciale formulier op de Fleuroselect-website in te vullen.


 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>