NK Tulpen Keuren in bloeiende Bloembollenstreek | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: NK tulpen Keuren

NK Tulpen Keuren in bloeiende Bloembollenstreek

Op vrijdagmiddag 29 maart 2019 was het dan zover. Voor de 28ste keer ontmoetten de 54 beste keurders van Nederland, zowel jong als oud, elkaar op het Nederlands Kampioenschap dat voor de 6de keer in Keukenhof werd gehouden.

Voorzitter Gerard van Dijk memoreerde het al in zijn openingswoord. Geen vorst dit jaar en nauwelijks een Hollandse winter zorgden er voor dat de Bloembollenstreek al vroeg in bloei staat met velden vol kleur. Ook Keukenhof zelf liet zich niet onbetuigd. Van Dijk was dan ook van mening dat het corsobestuur deze ontwikkelingen met argusogen volgt.
Spreker ging vervolgens in op het verstrekken van zogenaamde wild-cards. Deze keer viel de familie Vroling, die o.a. bij de 3Ban Flora keurde, de eer te beurt. Uitgangspunt bij deze wild-cards is dat zij niet overdraagbaar zijn, maar dat de deelnemer of deelneemster ook niet in een regionaal team mag zijn afgevaardigd. De regio's gaan namelijk altijd voor. 
Dat de privacywet deze keer een belangrijke rol vervulde hebben alle keurders ervaren. Niet dat het bestuur op dat fenomeen zat te wachten, maar helaas het is niet anders, aldus Van Dijk. 

Klimaat in de kas
De aanwezigen werd ook duidelijk gemaakt dat het klimaat in de kas van het Willem Alexander Paviljoen nauwelijks een rol speelt bij het behalen van het kampioenschap. Uit onderzoek naar de behaalde resultaten in de afgelopen jaren blijkt zelfs dat de meeste kampioenen in de 2de groep keurden. Toch ging de jury na de 1ste keuringsronde met de beoordelingscommissie kijken of er potten opnieuw gekeurd moesten worden. Dat bleek niet het geval. 
Omdat niet alle deelnemers gelijk kunnen keuren worden zij in 2 groepen ingedeeld. De groep die niet keurt kan de kennis botvieren op de bloemen van een aantal tulpen in vazen. De eerste letter van elk soort vormt een spreuk. Deze keer bleek deze NK Bloemenquiz  wel erg moeilijk. Niemand van de keurders bleek in staat de juiste letters te vinden. De spreuk "Goed Tulpen Sortiment" werd dan ook door niemand aan het papier toevertrouwd. Toch was er een winnaar in de persoon van Jan Boon uit Hem. Hij mocht de door Keukenhof beschikbaar gestelde prijs in ontvangst nemen. Tweede en derde werden respectievelijk Jeffrey van Woesik uit Breezand en Marc Duin uit Heemskerk.

Nadat de magen waren gevuld was het tijd voor de ontknoping van dit Nederlands Kampioenschap. Voordat dat echter kon plaatsvinden waren er nog een paar prijzen uit te reiken. Gedurende het keuringsseizoen in de regio's werd er ook een keuring georganiseerd tijdens de vaktentoonstelling in Zwaagdijk. Daar moesten de bekende 10 potten worden beoordeeld en bovendien kon men de keuringskunsten vertonen op 5 kisten met tulpen uit de waterbroei. De pottenkeuring werd gewonnen door Ronald Mes uit Wervershoof, terwijl er bij de kistenbroei 2 winnaars waren te weten Adam Pyta  uit Hoogkarspel, die al jaren in de bovenste keuringsregionen van zich laat horen en Frank Kreuk uit Enkhuizen.

Ondertussen steeg de spanning ten top. Wie o wie was de Nederlands Kampioen 2019.

Spanning
Op zijn eigen wijze bouwde Gerard van Dijk die spanning nog een beetje op, door bij de jongeren met nummer 12 te beginnen en uiteindelijk de nummers 3, 2 en 1 te noemen. Jurre Groen uit 't Veld bleek met 13 strafpunten de Nederlands Kampioen bij de junioren te zijn met een score van 13 strafpunten. Knap tweede werd Judith Bakker uit Venhuizen, terwijl de derde plaats werd ingenomen door Jesper Pijnacker uit Julianadorp, die in de barrage iets te sterk bleek voor Brent Hoff uit Bovenkarspel . 

De kampioen bij de senioren, werd na Mattie Obdam uit Venhuizen die derde werd en Ruud de Waard uit Breezand, die, omdat hij in de barrage net iets beter was dan Obdam, de tweede plaats mocht innemen, Johan Commandeur uit Middenmeer die met 9,5 strafpunten de magische score van 10 strafpunten doorbrak. Jurre Groen wist toen meteen dat niet hij, de kampioen bij de junioren, maar Commandeur met deze lage score de nieuwe Nederlands Kampioen was. Overigens keurde Commandeur in de 2de groep.

Tenslotte moest de beste groep keurders nog worden bekend gemaakt. Het bleek met nipte meerderheid de groep uit de regio Stede Broec, waarvan de 4 beste keurders samen 45,5 strafpunten scoorden. Tweede werd het team uit Anna Paulowna/Breezand met 57 strafpunten en de derde plek was voor Niedorp met 49 strafpunten.


De winnaars

Junioren
1- Jurre Groen, 't Veld 13 strafpunten
2- Judith Bakker, Venhuizen 13,5 strafpunten
3- Jesper Pijnacker, Julianadorp 14,5 strafpunten

Senioren
1- Johan Commandeur, Middenmeer 9,5 strafpunten
2- Ruud de Waard, Breezand 10,5 strafpunten
3- Mattie Obdam, Venhuizen 10,5 strafpunten

Groepswinnaar
1- Stede Broec 45,5 strafpunten
2- Anna Paulowna/Breezand 47 strafpunten
3- Niedorp 49 strafpunten
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>