Afbeelding

Violenseizoen uitstekend van start

Algemeen

Bij Veiling Rhein-Maas in Straelen-Herongen is het violenseizoen goed van start gegaan. De verkopen gaan uitstekend. Dit is mede te danken aan het uitzonderlijke zonnige lenteweer van de laatste dagen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"De seizoenartikelen bij Veiling Rhein-Maas vinden hun afzet voor een groot gedeelte regionaal in het Ruhrgebied" stelt Marc Classens, assortimentsmanager bij Veiling Rhein-Maas en verantwoordelijk voor de Bol-op-pot producten en de een- en tweejarige. "Dat geldt ook voor de violen. De verkoopstemming in deze regio is dan zeer bepalend voor een goede prijsvorming. Het seizoen is in ieder geval goed gestart."

Stabiele afzetontwikkeling

"Het afgelopen voorjaar (2018) is vanwege de extreme kou in heel Europa moeizaam verlopen" blikt Classens terug. "Bij normale vriendelijke gemiddelde weersomstandigheden zoals nu, verwachten we dit voorjaar een goed verkoopverloop met voldoende klokaanvoer. Dit staat in verhouding met de verwachting voor een stabiele afzetontwikkeling."

Meest geliefd

De voorjaarsviolen zijn het meest geliefd, wat betekent dat dit aandeel het grootst is. De verkoop van violen in het najaar verloopt volgens Classens de laatste jaren helaas moeizamer. "Die aantallen lopen hier terug. Echter, wat de voorjaarsviolen betreft zijn de aantallen voor de klokverkoop de laatste jaren gestaag gegroeid. De violen die aan de klok worden ingekocht zijn in hoofdzaak bestemd voor de vakhandel en de bloemisten.

Klanten van Veiling Rhein-Maas kijken overigens niet specifiek of de aangevoerde violen van Nederlandse of Duitse kwekers afkomstig zijn. Van groter belang is de kwaliteit en het opgebouwde kwaliteitsvertrouwen bij bepaalde aanvoerders."

Lentefrisse heldere kleuren

"Wat de kleuren van de violen betreft worden bij de aanvoer in het voorjaar met name de lentefrisse heldere kleuren gevraagd" vervolgt Classens. "Dit in tegenstelling tot het najaar, wanneer de vraag naar de meer natuurlijke kleuren het grootste is.

Wat aanbod betreft zijn de Viola F1 en Viola cornuta op de veiling nagenoeg in evenwicht. De hangende varianten groeien echter langzaam in aanbod."

Trend ontwikkelingen

Trend ontwikkelingen bespeurt Classens eveneens en zo laat hij weten dat bloemisten steeds meer naar de kant-en-klare producten vragen. "Daarbij kun je denken aan violen in een hangende pot (ook wel hanging basket genoemd), violen in schalen, violen in gemengde schalen met andere bloeiers en violen in wandhangers. De verwachting is dat met name de kant-en-klare producten nog verder in aantallen zullen toenemen. In de toekomst zullen we daarom deze vormen en kleurrijke ton sur ton combinaties vaker terugzien. Maar ook in andere verkoopconcepten zullen de violen de aandacht vragen van de consument."

Kassen vol kleurrijke violen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant