Primula Obconia.
Primula Obconia.

Primula: uithangbord voor de lente

Algemeen

De Primula, officiële naam Primula obconica, is een echte voorjaarsbloeier. Met haar bonte bloemen en stevige blaadjes geeft deze woonplant bergen kleur en optimisme aan het einde van de winter. Regelmatig kleine beetjes water, een licht plekje en ze bloeit zo het voorjaar tegemoet. Wil je een Primula voor buiten? Die soort noemen we Primula acaulis.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Kleuren en vormen
Met de Primula maakt je hart een voorjaarssprongetje. Kijk maar naar haar heldergroene, stevige blaadjes en vrolijke bloemetjes in het roze, rood, wit, paars, lila, geel of blauw. De Primula wordt trouwens ook wel eens sleutelbloem genoemd. Ken je de legende achter deze naam? Hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een begerenswaardige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel de bos op de aarde. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een tros goudgele bloemen. En zo werd de sleutelbloem geboren.

Verzorging Primula obconica
Een aantal verzorgingstips die kunnen worden meegegeven naar de eindklant zijn dat Primula's van een lichte plek houden, maar niet in direct zonlicht mogen. Primula's bloeien helemaal op bij temperaturen van 12 tot 15 °C. De Primula houdt overigens wel van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. Er moet dus voor worden gezorgd dat de aarde niet uitdroogt. Met regelmatig kleine beetjes water blijft haar vochtgehalte op peil. Knip dode bloemetjes weg om zo te blijven genieten van eindeloos veel bloemetjes.

Primula acaulis
De Primula acaulis wordt veredeld en geteeld voor buiten. Ze zorgen voor een vrolijk toefje voorjaar in de tuin of op het balkon. Met een Hedera en potje tête-à-tête narcissen doet de Primula acaulis het ook heel goed samen in een trendy bakje of mandje op het terras. Ze hebben behoorlijk wat veerkracht en kunnen wat lichte vorst goed hebben. Het brede kleurenassortiment maakt het aantal toepassingen nog groter.

PrimaSan
Naast Primula obconica en Primula acaulis bestaat er ook nog de PrimaSan. Dit is eveneens een Primula, alleen wordt deze exclusief geteeld door kweker Sjaak Buijs uit De Lier. PrimaSan zijn mooie volle planten met bloemen die op weelderige rozenknoppen lijken. De PrimaSan is in Japan door Mr. Matsunaga veredeld en is te herkennen aan het label met het karakteristieke portret van Mr. Matsunaga en een quote dat deze veertig jaar aan het product heeft gewerkt. Het verhaal van Matsunaga wordt zo doorverteld en consumenten vinden het leuk.

Easy care
Voor de toekomst geeft Rodenrijs graag nog mee dat consumenten steeds meer interesse tonen in 'easy care' producten. "Een beetje nadeel is dat Primula obconica geen 'easy care' uitstraalt. Daarom zal hierop de komende jaren de focus moeten liggen. Echter, ik verwacht zeker dat dit de goede kant zal opgaan en dat de Primula obconica een echte 'must have' blijft voor de handel en de consument!"

Heerlijke voorjaarsbloeiers.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant