Afbeelding
Foto: BK

Kamervragen over ongeldig verklaren octrooibesluit

Algemeen

Vorige week zijn Kamervragen gesteld over de uitspraak van de Technische Raad van Beroep van het Europees Octrooibureau.

Deze uitspraak van 5 december 2018 zegt dat de beslissing van vorig jaar om geen octrooien meer te verlenen op producten van wezenlijk biologische processen terzijde kan worden gelegd, omdat deze in strijd is met een eerdere uitleg van het Europees Octrooiverdrag. De inzet van de Kamervragen is om tot een duurzame wettelijke oplossing te komen, zodat octrooien op deze producten niet toegestaan zijn. Een mogelijke oplossing hiervoor is een aanpassing van het Europees Octrooiverdrag.

De Kamervragen zijn gesteld door CDA, VVD en D66. Inzet hierbij is om zo snel mogelijk met de EU-lidstaten in gesprek te gaan, liefst samen met de andere (10) leden van het Europees Octrooibureau, om te bespreken hoe het beleid over octrooien in de plantenveredeling wel vormgegeven kan worden. De oplossing, die het Europees Octrooibureau voorstond door een uitvoeringsregel in te stellen, heeft niet gewerkt. Het ziet er daarom naar uit dat er een andere oplossing nodig is om het beleid duurzaam te borgen. 

Een andere onduidelijkheid die naar voren komt door deze uitspraak is wat er nu gaat gebeuren met de lopende octrooiaanvragen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant