Nick Nieuwenhuizen geniet van 'toppers' als de geraniums.
Nick Nieuwenhuizen geniet van 'toppers' als de geraniums. Foto: Teuntje van Delft

Geranium al jaren de perkplantopper in Europa

Algemeen

Pelargonium of geranium mag dan misschien niet echt het stempel 'hip' hebben, qua verkopen staat dit prachtige product wel al vele jaren op de eerste plaats in Europa.

"Hoewel de geranium zich ruimschoots heeft bewezen is het imagoprobleem van geranium naar mijn idee eerder iets dat misschien in Nederland leeft dan in andere Europese landen" zegt Nick Nieuwenhuyzen, Product Manager Eenjarige Zomerbloeiers bij Royal FloraHolland. "Gelukkig zien we dit beeld ook in Nederland veranderen. Het helpt natuurlijk dat we beter laten zien wat je allemaal kunt met een geranium. In 2016 was deze nog balkonplant van het jaar en inmiddels zijn er ook enkele collectieve initiatieven gestart om de geranium beter te promoten."

Talent

Geranium is zeker geen saaie plant stelt Nieuwenhuyzen. "Consumenten worden juist erg blij van de tuinprestaties en het onderhoudsgemak ervan. De geranium heeft immers het talent om in leven te blijven zonder daar veel voor te hoeven doen. Met slechts een beetje verzorging bloeit hij door tot ver in het najaar en zorgt voor een enorme kleurrijke bloemenzee in de tuin. De grote diversiteit in verschijningsvormen die varieert van hangend tot staand, kleinbloemig of grootbloemig en met donker of licht blad maakt dat je er alle kanten mee opkan. Geranium is daardoor bij uitstek geschikt voor in de tuin, solitair of gemengd met andere tuinbloeiers." Pelargonium of geranium is een productgroep die altijd in ontwikkeling is.

Mooie resultaten

"Ontwikkelingen zijn soms lastig te herkennen omdat geranium in zo'n grote diversiteit aanwezig is. Gelukkig herken ik veel nieuwe kleuren in de pasteltinten, dubbelkleurigen en felle kleuren. Er zijn mooie ontwikkelingen op gebied van hittebestendigheid, bloemgrootte en doorbloei. Tevens mooie resultaten op gebied van duurzaam telen. Geranium is een groot product dat in heel Europa wordt geteeld. Met de 25 miljoen stuks geraniums die via Royal FloraHolland worden verhandeld, denkt Nieuwenhuyzen dat dit slechts een aandeel is van 10%. "Ik hoor ook wel eens aantallen van 500 miljoen stuks, maar die vinden hun weg niet alleen binnen Europa. De aantallen die via Royal FloraHolland verhandeld worden bleven afgelopen seizoenen stabiel. Over een heel seizoen genomen is de verhouding klokverkopen 25% ten opzichte van 75% directe handel. De Nederlands geteelde geranium gaat in hoofdzaak naar Duitsland. Nieuwenhuyzen schat de export op zo'n 60%. "De buitenlandse productie is vele malen groter, waardoor je de geranium overal in Europa ziet. Zwitserland riep de geranium zelfs uit tot nationale plant. Het kleurenpalet is enorm, maar het meest verkocht zijn rood, wit en roze."

Geurgeranium

Nog niet genoemd is de geurgeranium. Sommige verjagen insecten vanwege essentiële oliën in hun blad. Zodra het blad wordt aangeraakt of als het een beetje waait verspreiden deze planten hun parfum. De beste insectenwerende geraniums zijn die met citroen- en sinaasappelaroma. "Het afgelopen jaar is een marketinginitiatief gestart tussen veredelaars van Pelargonium, die dit jaar wordt uitgerold. In totaal wordt in 9 landen activiteiten gestart met als doel om de geranium verkoop in Europanog meer te promoten. Lees onze website https://www.pelargoniumforeurope.com/nl/ " aldus Nieuwenhuyzen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant