De enthousiaste primulateler Sjaak Buijs.
De enthousiaste primulateler Sjaak Buijs.

Kweker Sjaak Buijs: Primula is de voorbode van de lente

Algemeen

Voor bloeiende planten kweker Sjaak Buijs uit De Lier is de Primula een leuk product om mee te werken en tegelijkertijd de voorbode van de lente.


DOOR WILMA VAN VELZEN

"Zowel Primula acaulis als PrimaSan maken deel uit van ons brede assortiment bloeiende planten" vertelt Sjaak Buis. "We leveren beide Primula soorten van eind december tot week 13. Vijfentwintig jaar geleden ben ik als kweker gestart met teelt van bloeiende planten en zo lang teel ik ook al Primula acaulis. Het is een geweldig leuk product voor ons kwekers om mee te werken. Je ziet wel een trend in de kleuren. Werd voorheen vooral gemengd afgenomen dan is dat nu veel meer op kleur. We telen meerdere kleuren zoals licht en donker roze, rood, wit , paars, lila en blauw en voor Pasen natuurlijk wat extra geel."

Arrangementen

Primula acaulis is voor Sjaak Buijs een perfecte aanvulling op het assortiment. Met behulp van koude teelt produceert hij Primula acaulis in potmaat 10,5 cm. Samen met een collega kweker teelt hij ze ook nog in potmaat 9 cm. "Meestal voor arrangementen in mandjes. Een Hedera en een narcis erbij zorgen voor extra toegevoegde waarde. Consumenten kunnen er in de huiskamer van genieten, maar ook doen ze het prima buiten op het terras. Primula's hebben veel veerkracht en kunnen wat lichte vorst wel aan. Dat vergroot de toepassingsmogelijkheden."

Exclusieve PrimaSan

Naast de Primula acaulis wordt door Sjaak Buijs ook PrimaSan geteeld. "Dit is een exclusieve teelt, want in Nederland ben ik de enige die dit bijzondere soortje teelt. Ook PrimaSan is een Primula, ondanks dat de bloemen hiervan op weelderige rozenknoppen lijken. Het zijn mooie volle planten." De PrimaSan is in Japan door Mr. Matsunaga veredeld. Het heeft zeker veertig jaar geduurd voordat Mr. Matsunaga deze unieke Primula de wereld in wilde sturen.

Primulateler

In Sjaak Buijs werd een geschikte Primulateler gevonden. Inmiddels teelt hij de PrimaSan alweer elf jaar. "Het Japanverhaal achter deze schitterende Primula hebben we gebruikt bij de positionering van het product. Een label met het karakteristieke portret van Mr. Matsunaga en een quote dat hij veertig jaar aan het product heeft gewerkt maakt deel uit van het 'story telling' concept. Consumenten vinden dit leuk, evenals de keramiek ogende potten waarin PrimaSan wordt verhandeld. Dit zorgt voor nog meer onderscheid en het werkt in de praktijk."

Over Sjaak Buijs

Sjaak Buijs BV legt zich als bloeiende plantenkwekerij toe op de teelt van een breed assortiment waaronder Primula, PrimaSan, True Love, Roos op stam, Pot Zonnebloem, Pot-Chrysant Rock & Roll, Poinsettia en Cyclaam. In 2007 is het bedrijf geheel vernieuwd. Op zo'n 3 hectare worden kwalitatief hoogwaardige planten geteeld die zijn afgestemd op de seizoenen.
Jaarlijks wordt een afzet gerealiseerd van ruim 3,5 miljoen planten voor de Europese markt en daarbuiten. Maatschappelijk Verantwoord en Milieubewust Telen is vanaf de start van het bedrijf, inmiddels vijfentwintig jaar geleden, vanzelfsprekend.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant