Afbeelding
Foto: BK

Regen

Algemeen Column

Aan veel CEO's van Royal FloraHolland vroeg ik onmiddellijk na hun aantreden primair: Wanneer gaat u weer weg?

Timo Huges hield het volgens mij nog lang op die bok lang uit, maar Lucas Vos herstelt de traditie van kortstondig leiderschap. Hij vertrekt bij regen in de sector met de voorspelling van zon en plannen voor een paraplu. En in korte tijd verdwijnen vier mensen aan de top.
Geen wonder dat leden en handel verbaasd, soms afkeurd, constateren dat Vos de boel uit zijn handen laat vallen. Hij bedacht een strategie voor 2020, maar laat de realisatie ervan nu over aan zijn opvolger. Dat is de financiële expert Steven van Schilfgaarde, die ineens blijkt ook de capaciteiten te hebben voor uitvoering van al Vos' plannen. Volgens voorzitter Jack Goossens van de Raad van Commissarissen heeft de CFO aangetoond over de juiste kwaliteiten te beschikken om dat te doen. Want ja, daarvoor is ander leiderschap nodig, zegt de scheidende CEO.
Ervan afgezien dat velen dat eerder van hem hadden willen horen, rijst toch een beetje de vraag of er iets van die totale strategie terecht komt. De veiling eist de koepelfunctie voor de totale sierteelt voor zich op, maar laat alleen kwekers als leden toe. Logisch dat men ook in andere schakels initiatieven neemt.
Er is door RFH veel in op 2020 gerichte programma's gestoken, maar geen van alle leidde al tot oorverdovend succes. Als het vóór 2020 niet lukt, daalt de marktwaarde van Vos. Als visionaire grootheid kan hij goed betaald nu nog elders aan de slag. Zou hij al weten waar? 

Johan Th. Bos
redacteur Bloemenkrant
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant