Afbeelding
Foto: VBW

Nu alles even laten vallen!

Algemeen Column

Er zijn van die dagen dat je van alles gepland hebt te gaan doen. Een volle agenda, afspraken, een klus die er misschien al langer ligt nu echt gaan uitvoeren. Er zijn van die dagen dat het dan toch echt geheel anders loopt. Dan moet je alles uit je handen laten vallen om het ene belangrijke te gaan doen.

Maandagmorgen 18 september, 8.43 uur komt er in mijn mailbox een alarmerend bericht van  Coos Bouwmeester, bloemist Passiflora uit Maarn binnen. Coos slaat alarm want er zijn geruchten in de media dat het nieuwe kabinet (hoever zijn ze eigenlijk…) mogelijk het BTW-instrument wil gaan gebruiken om extra begrotingsruimte te gaan creëren: daarbij wordt genoemd dat het lage BTW-tarief van 6% mogelijk wordt verhoogd naar 8%. Als er ergens een thema is waar VBW allergisch voor is, is het wel het onderwerp BTW. Een dergelijk bericht betekent, dat ook ik al het "normale" werk uit mijn handen laat vallen en me volledig concentreer op BTW.

Wat gebeurt er dan allemaal op zo'n dag?

Allereerst checken of het gerucht inderdaad op waarheid berust. Dit betekent media checken, internet afstruinen en contact zoeken met de bron van het gerucht. Daarbij en daarnaast in de directe omgeving de contacten gebruiken of andere (branche)organisaties ook signalen hebben gekregen. Een uur later bleek, dat er meer aan de hand was dan een journalistieke uitroep, de formerende partijen hebben daadwerkelijk ideeën om iets met de BTW te gaan doen. Wat was/is nog niet helemaal duidelijk, maar men lijkt zich van ons credo "blijf van de BTW af" niet teveel te willen aantrekken.

Alle reden om de volgende fase van alarm in te gaan en dat is contact hebben met Den Haag. Omdat het een mogelijke, algemene BTW- verhoging van het lage tarief zou betreffen en niet alleen op gebied van sierteelt, kiezen we ervoor om de route naar "Den Haag" via MKB NL, te laten verlopen. Waar nodig kan er een gecoördineerde actie plaatsvinden. MKB NL heeft inmiddels ook vanuit andere branches en uit de media signalen gekregen dat er BTW- perikelen zijn. Er wordt besloten om om 13.00 uur crisisoverleg te hebben met de desbetreffende branches. Hoe is de situatie, wat doen we wel en wat doen we niet.

Resultaat van het crisisoverleg is tweeledig: vanuit MKB NL gaat er diezelfde dag nog een alarmerende brief naar de onderhandelende partijen om het BTW- instrument met rust te laten. Vanuit onderzoek uit de bloemistenbranche weten we dat iedere % stijging van de BTW de omzet met gemiddeld 2,5% zal dalen. Daarbij zal ook de werkgelegenheid in de branche (op termijn) onder druk komen staan. Een snelle doorrekening leert dan ook dat BTW- verhoging de schatkist eigenlijk alleen maar geld kost.

Het tweede dat wordt afgesproken is dat individuele branches zich in deze fase naar de politiek in hun lobby nog stil houden, omdat mogelijk en hopelijk het signaal vanuit MKB NL namens de gezamenlijke branches voor nu voldoende is. Mocht later in de tijd blijken dat dit onvoldoende is, dan zal MKB NL opschakelen naar een hogere alarmfase, door met de onderhandelende partijen namens geheel ondernemend Nederland (MKB, VNO/NCW en LTO-Nederland) met betrokken bewindvoerders contact te hebben. Daarbij zullen dan de individuele branches ook hun eigen lobby-netwerk inzetten.

In de loop van de middag is namens VBW de MKB-brandbrief overhandigd en op tafel gekomen van de onderhandelaars.

Het lastige in de situatie van nu is, het feit dat we te maken hebben met 2 politieke situaties: een huidige demissionaire minister van financiën + economische zaken, die geen beslissingen mag nemen, waarbij de departementen afwachtend zijn van het nieuw te vormen regeerakkoord. De huidige ministers en departementen aanspreken heeft dus maar zeer beperkt zin. Daarnaast is het vanuit de onderhandelingstafel rond de 4 partijen redelijk oorverdovend stil over de definitieve plannen. Gelukkig kunnen we wel directe en indirecte invloed op die onderhandelingstafel uitoefenen, dat gebeurt vooral via de media, brieven en informele contacten. Je mag er vanuit gaan dat er op (informele) wijze geregeld wordt geschakeld met de werkgeversorganisaties en branches of plannen goed en verstandig zijn.

Waar staan we nu?

Zonder dit formeel bevestigd te hebben gekregen, mag je heel voorzichtig concluderen dat de formerende partijen een proefballon hebben opgelaten, die door een snelle actie en vervolgens extra media-aandacht door VBW met anderen is doorgeprikt. Dat wil niet zeggen dat het gevaar van een BTW- verhoging nu definitief van de baan is, maar partijen hebben redelijk duidelijk te horen gekregen: "handen af van de BTW". Het feit dat het na maandag 18 september op dit front weer rustig is geworden, geeft de burger en ook de bloemist moed. Ik heb er goede hoop op dat door alles uit handen te laten vallen voor een intensieve BTW-dag we toch wel een kleine 50 miljoen aan omzet voor de branche hebben weten te behouden. En mocht blijken dat er toch (in het geheim) andere plannen worden gesmeed, dan gaan we samen naar de volgende en desnoods hoogste alarmfase. Op het Malieveld is ruimte genoeg!

Ik wil tenslotte Coos als eerste en ook andere bloemisten bedanken voor het zeer alert zijn op ontwikkelingen. Deze pro- actieve houding zorgt ervoor dat VBW goed in stelling kan komen om te doen wat we moeten doen: zorgen dat de gezamenlijke branche en individuele bloemist toekomst heeft.

Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW)
Marco Maasse – Algemeen directeur

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant