Edwin Duijvestijn met Sombrero.
Edwin Duijvestijn met Sombrero. Foto: Kwintplant

Capsicum straalt vooral vrolijkheid uit

Algemeen Growers pride

Capsicum is typisch zo'n product dat zich met sprekende kleuren uit in een en al vrolijkheid. Dit maakt het tot een geliefd product voor in de tuin en op de vensterbank.

Door Wilma van Velzen

Hoewel Capsicum slechts een klein product is en daardoor onder de zogenaamde niche producten valt, is het een pittig plantje dat zich prima weet te handhaven.

Een kleine groep kwekers legt zich toe op de teelt van dit kleurrijke product, als aanvulling op andere producten die zij telen.

Een van hen is Kwekerij KwintPlant uit Kwintsheul. Edwin Duijvestijn vertelt dat zijn ouders, Martin en Hilde, in 2005 met de kwekerij zijn gestart en dat hijzelf en zijn broer Rick inmiddels ook tot het familiebedrijf zijn toegetreden.

"Capsicum telen we zeker al zo'n acht jaar. Dit vrolijke plantje met zijn kleurrijke pepertjes past goed in het teeltschema. In het voorjaar leggen we ons toe op de Spaanse Margrieten en op dit moment zijn we druk met producten zoals Platicodon Astra, Solanum, Capsicum en komen ook de pluischrysanten er weer aan."


Boordevol sierpepertjes

"Van Capsicum telen we vrijwel alle soorten in diverse potmaten. Ik doe de verkoop en mijn broer Rick is de expert als het gaat om de teelt. Hij kent alle teelttechnieken die ervoor zorgen dat de planten boordevol sierpepertjes zitten en een lust zijn voor het oog.

Ze zijn er in alle kleuren, van geel tot rood en paars. Ook qua vorm is er veel variatie. De houdbaarheid is uitstekend en de planten zijn zowel geschikt voor op het terras als binnen op de vensterbank of op tafel.

Dit alles bij elkaar maakt dit relatief kleine product geliefd bij bloemisten en tuincentra's. De eerste aanvoer is zo'n beetje gestart, maar echt pieken doen we met Capsicum pas na de zomer. Het is een echt herfstproduct."


Decoratieve doeleinden

De teelt van Capsicum vindt hoofdzakelijk plaats in Nederland, Denemarken en België zegt Edwin. "Het merendeel is bestemd voor de export naar Italië, Frankrijk en Duitsland. Dat is ook niet vreemd, want de grootste liefhebbers van Capsicum bevinden zich in Italië en Frankrijk. Zij gebruiken het product vooral voor decoratieve doeleinden.

Voor de Capsicums die wij verkopen hebben we een verkoopconcept bedacht, Capsicum Sombrero. Dit spreekt niet alleen aan, maar maakt onze Capsicum ook heel herkenbaar. Alle potmaten (10, 12 en 17) worden onder dit merk verkocht."


Vrolijke noot

Omdat KwintPlant gespecialiseerd is in daghandel van seizoenproducten is het iedere dag weer een sport om de uiteenlopende producten tot tevredenheid op tijd af te leveren zegt Edwin.

"Op de karren is het meestal een treetje van dit en een laagje van dat. Heel versnipperd allemaal, maar tegelijkertijd zorgt het voor veel afwisseling.

En Capsicum? Dat is altijd de vrolijke noot op elke veilingkar."

Capsicum is er in alle kleuren, van geel tot rood en paars.
De planten zijn geschikt voor terras, vensterbank en tafel.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant