Afbeelding
Foto: GP / BK

De onderlinge betrokkenheid bij Gerbera-telers is enorm

Algemeen Growers pride

Gerbera heeft de afgelopen jaren een stabiele plaats verworven in de Top 5 snijbloemen van Royal FloraHolland.

Door Wilma van Velzen

Het vraagt een grote samenwerking van alle partijen om dit zo houden, maar volgens FPC voorzitter Dirk Jan Oudijk zit dat bij de Gerbera telers wel goed.
De onderlinge betrokkenheid van de Gerbera telers is volgens Dirk Jan Oudijk (Jac. Oudijk Gerbera's in Moerkapelle) enorm.
"Iedereen is bereid de schouders eronder te zetten en dat is mooi. Want alleen met een breed draagvlak kun je stappen maken. Het totale areaal is op dit moment stabiel en bedraagt zo'n 200 hectare grootbloemige en kleinbloemige Gerbera's."

Belangen

Vanaf 2014 is Oudijk voorzitter van de FPC. Eigenlijk vlak nadat Royal FloraHolland de bestuurlijke structuur had veranderd. "De toegevoegde waarde hiervan is dat we vanuit de FPC de belangen van de Gerberakwekers vertegenwoordigen. Het biedt de kans om mee te denken en te beslissen over de dienstverlening en het productbeleid van Royal FloraHolland."

Initiatieven

De insteek van de FPC is volgens Oudijk het streven naar de beste opbrengst tegen de laagste kosten. "Daarvoor en voor nog een aantal andere zaken is in 2015-2016 het Productmarktplan Gerbera opgesteld.
Hierin zijn een viertal initiatieven opgenomen, waarvan er één specifiek gericht werd op het versterken van veilingklok. Dat was nodig omdat een toename van de directe verkoopstromen een breed en diep assortiment voor de klok in de weg stond, alsmede een gunstige prijsvorming."


Klok versterken

Hieruit zijn een aantal onderwerpen voortgevloeid waarmee de FPC en Royal FloraHolland gezamenlijk verder mee aan de slag zijn gegaan.
"Om de klok te kunnen versterken gaat begin april een Pilot Garantieblok van start met Germini.
Dit moet resulteren in een stabieler en meer betrouwbaar klokaanbod dat marktconform is. Daarnaast loopt er voor de Germini's een wekelijks inventarisatie model.
Andere onderwerpen waarmee we bezig zijn betreffen het wijzigen van het veilschema, het terugdringen van doordraai, het realiseren van één landelijke klok, multi transactie veilen, minder kloktransparantie waarbij het plaatnummer en de cursor op de klok niet meer zichtbaar zijn.

En het betalen van stortkosten bij doordraaien."

Consumenteninformatie

Voor het vergaren van consumenteninformatie lopen er een aantal Storechecks waarbij wordt onderzocht wat de juiste plek van Gerbera is in het winkelschap.
Daarbij wordt tevens gekeken waarom de consument Gerbera's koopt en wat precies de afzetveranderingen zijn in verschillende landen. Afhankelijk van de resultaten worden de uitkomsten van deze consumentenonderzoeken door Royal FloraHolland gedeeld met de Gerberakwekers.


Aandacht

De promotie van Gerbera is ondergebracht in een aparte promotiecommissie. Deze wordt breed gedragen en behalve kwekers doen ook de veredelaars mee met de promotie.
"Anderzijds staat Gerbera de komende tijd nog voor een aantal interessante uitdagingen die zeker op de agenda van de FPC zullen staan. Zo zal het versterken van de veilingklok onverminderd onze aandacht houden en zoeken we verder naar oplossingen voor de verdringingsmarkt voor de klok en het doordraaien van Gerbera's.

Daarnaast vinden we kwaliteit minstens zo belangrijk en kan deze bijvoorbeeld in de winter worden verbeterd met een hoger lichtniveau. In moderne bedrijven wordt hiermee al volop geëxperimenteerd.

En interessant zijn zeker ook de principes van het nieuwe telen, waarmee inmiddels enkele bedrijven werken. Kortom, binnen de FPC zijn er altijd wel actuele punten die spelen. Want hoewel een blij en prachtig product, aan Gerbera valt zeker nog het een en ander te verbeteren."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant