Afbeelding
Foto: BK

Tijdelijk

Algemeen Column

Omdat een uitkering vrijwel hetzelfde opbracht als werken, mislukte destijds het streven van een gemeente baanlozen met bussen vol kennis te laten maken met de Westlandse tuinbouw.

Werkwilligen waren vervolgens op één hand te tellen. Het beleid is nu mogelijk strenger. Maar het ging toen vooral om laag betaalde functies, denk ik. In Aalsmeer vonden werklozen uit de buurt ook vaak werk in de distributie, weet ik. Toch blijft kennelijk de belangstelling op de arbeidsmarkt onvoldoende.
Topman Lucas Vos van FloraHolland vertelde onlangs dat soms 70 mensen per dag niet komen opdagen, waardoor de logistiek stagneert. Maar juist waar mensen op productieniveau nu nog werk vinden, is de eindstreep ervan in zicht. De veiling kondigde aan hard te werken aan robotisering. Waar komen die robots primair dacht u?
Wie nu nodig is voor distributie kan straks thuis blijven, omdat robots minder problemen opleveren dan mensen. Een paar jaar geleden vertelde iemand van de uit TU Delft voortgekomen firma Delft Robotics BV dat eindelijk robotisering in de tuinbouw scoort en robots nu eenmaal betrouwbaarder zijn dat mensen: Je kunt ze inzetten wanneer je wilt, dag en nacht door laten werken en krijgt niet met ziekten en wanprestaties te maken.
Tijdelijk zijn nog even mensen nodig, maar zij moeten weten binnenkort door robots te worden vervangen. En al die overtollig geraakte mensen worden geacht toch langer van het arbeidsproces deel uit te maken. Wat zij daar moeten doen is onduidelijk...

Johan Th. Bos
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant