Logo bloemenkrant.nl
Foto: VGB
Column

Storytelling

Veel televisieprogramma's gaan over beleving en het verhaal.

"Boer zoekt vrouw" is daar een mooi voorbeeld van.
Met alle respect voor het boerenleven, maar voor veel mensen is dit niet het meest sexy beroep. Wel een beroep dat staat voor vrijheid en genieten van alle dagelijkse verrassingen in de natuur.
Door het verhaal van de boer met passie wordt het programma goed bekeken. Heel goed zelfs! Met vier miljoen kijkers stond het programma in week acht op nummer een.

Door de manier waarop het verhaal wordt verteld, zijn ook kookprogramma's en alle huisprogramma's op het gebied van verbouwen en verhuizen geliefd bij de kijkers. Het gaat om de verpakking van de programma's in een tijdperk waarin men nog vooral televisie kijkt. Social media partijen werken keihard om dit om te buigen naar hun kanalen. Per dag wordt er 80.000 uur video online gezet via YouTube en Amazon en Netflix wonnen zelfs een Oscar. 

Storytelling wordt een steeds belangrijker component! Zeker als digitaal gebruikt gaat worden om beleving door te geven. Binnen de huidige standaarden doen we hier nu nog niets mee. Dat verrast me want er zijn genoeg tools voorhanden. Virtual Reality Techniek, de opvolger van video, zal hierin een grote rol gaan spelen. 

Neem bijvoorbeeld het afval dat dagelijks geproduceerd wordt in onze sector. We betalen om het te laten verwerken. In de nieuwe wereld van circulaire economie bestaat afval niet meer. Lantaarnpalen worden gemaakt van bermgras composiet, brandstoffen worden gewonnen uit planten, vitaminen uit bloemen en van papier en plastic maken we nieuwe verpakkingen.

Heel knap van Amazon dat zij als E-Commerce partij een Oscar hebben gewonnen. Als dat lukt zonder televisie, dan laten we als sector een hele grote kans liggen. Zonde dat we met zoveel mooie producten, waarvan zelfs het afval nog sexy is, de prachtige verhalen voor ons zelf houden! Gaan we ze vertellen of wachten we liever tot Amazon dit gaat doen?

Koos van der Meij
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden