Afbeelding

Nieuwkomers in Hillenraad100

Algemeen

Tijdens het Hortigala van het jaar, op vrijdag 28 oktober, wordt in de Onderzeebootloods in Rotterdam de nieuwe Hillenraad100 gepresenteerd.

De nieuwkomers in de 14e editie van deze jaaruitgave zetten de lijst opnieuw op scherp. Zij hebben een stevige notering verworven midden tussen de gevestigde namen.

Razendsnelle ontwikkelingen
Een opmerkelijke trend in de nieuwe Hillenraad100 dit jaar is de druk op de traditionele ketenpartijen.
De traditionele ketens worden niet alleen verkort, maar soms ook doorbroken. Martien Penning van Hillenraad hierover: 'We zien in toenemende mate tuinbouwondernemingen verbindingen maken met kennis-, technologie- en marktpartijen van buiten de traditionele keten.
Ook zien we partijen van buiten de de sector in finance, technologie en markt actief verbindingen maken met bekende tuinbouwspelers.
Dat betekent dat de overzichtelijke tuinbouwketen en de wereld waarin je een vaste plek in die keten had wellicht snel achterhaald is. In rap tempo ontstaan nieuwe dwarsverbanden en nieuwe knooppunten. De keten wordt een netwerk, de marktplaats een platform. De uitdaging voor de bedrijven in de tuinbouwsector wordt het creëren van een eigen plek in dat nieuwe netwerk. Juist omdat in een dynamisch netwerk bestaande technologieën en verdienmodellen snel ingehaald kunnen worden door nieuwe verdienmodellen gebaseerd op nieuwe technologieën. De kansen en mogelijkheden nemen in een rap tempo toe.'
 
Erkenning ondernemerschap
De Hillenraad100 is een open competitie voor bedrijven in de kennis- en kapitaalintensieve tuinbouw. Het doel is tot een scherpere beoordeling te komen, maar de bedrijven steeds in een positief daglicht te stellen. 'De selectie van die top 100 gaat daarom verder dan puur een ranking. We proberen tevens de meest actuele ontwikkelingen te vangen en te duiden. En voor alle bedrijven geldt dat een plaats in de top 100 een absolute erkenning is voor sterk ondernemerschap', aldus Penning.
 
Nieuwkomers
De zeven nieuwkomers in de Hillenraad100 van 2016 zijn in alfabetische volgorde: Aartsenfruit, Biobest, De Jong Verpakking, KP Holland, Kreling Chrysant, Schneider Youngplants en Van Dijck Groenteproducties. De nieuwe Hillenraad100, inclusief de nieuwe notering, wordt bekend gemaakt tijdens het Hortigala van het Jaar op vrijdag 28 oktober.  
 
Mede-gastheren over het Hortigala van het Jaar
Rabobank heeft zich sinds het eerste Hortigala als mede-gastheer aan dit evenement verbonden. 'Goed om te zien dat de sector in z'n geheel groei doormaakt. Mooi ook dat er steeds meer successen geboekt worden met aandacht voor duurzaamheid en innovatie, wat in mijn optiek de noodzakelijke toekomst is. Als grote financier en leverancier van kennis en netwerk in de food & agri sector stimuleren we dat graag. Daarom dragen we het Hortigala dan ook een warm hart toe', vertelt Hans de Leeuw, directievoorzitter van Rabobank Westland, over de keuze om ook in 2016 tijdens het Hortigala aanwezig te zijn. 
 
Nieuw dit jaar is Royal FloraHolland die de sector mede-verwelkomt. Lucas Vos, CEO van Royal FloraHolland hierover: 'Het Hortigala is dé avond waar ondernemers in de tuinbouwsector en leden van Royal FloraHolland erkenning krijgen voor hun koppositie en het werk dat zij hebben verzet. Ik ben trots op deze ondernemers en het is dan ook een eer om hen welkom te heten bij het Hortigala.'
 
Hillenraad is er trots op te kunnen melden dat Rabobank en Royal FloraHolland zich als mede-gastheren aan het Hortigala hebben verbonden. Zo blijft de verbinding met de Hillenraad100 in stand en dat past helemaal in de contouren van de veranderingen in de sector.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant