Afbeelding

Berouw komt na de zonde

Algemeen Column

Hoe je het wendt of keert, de Europese Unie heeft  een meerwaarde voor de glastuinbouw. Dit zal voor Britse tuinders niet anders zijn.

Op 23 juni hebben de Britten zich uitgesproken over het lidmaatschap van de Europese Unie. De reden dat veel Britten ontevreden zijn heeft te maken met een stringente wetgeving vanuit de EU. Daarnaast spelen onvrede over migratie en financiën een rol. Wat de consequenties zijn van deze stap voor tuinbouw zijn laat zich raden. Zelfs vragen zoals Blijft het Verenigd Koninkrijk verenigd? doen zich voor.
Misschien moeten we ons nog een keer goed achter de oren krabben als er gesproken wordt over een Nexit. Laten we verstandig zijn en als het nodig is de EU hervormen in plaats van afbreken. Het heeft ons als land alleen maar goeds gebracht. Ik denk dat heel veel mensen veiligheid, geluk en welvaart verwarren met soevereiniteit. Het zal heel lang duren voordat Groot Brittannië als soevereine staat dat de boel economisch weer op orde heeft.

Wat ik mij afvraag is op welke wijze de Brit in de straat zijn afweging heeft gemaakt? Is dit vanuit een veronderstelling dat een nationale overheid na een vertrek uit de Europese Unie het beter zal doen? Geloof je dat de regels minder zullen worden na een vertrek uit de Europese Unie? Het kan niet anders dat er geloof is in het feit dat het beter zal gaan na een vertrek uit de Europese Unie. Het kan niet anders dat veel mensen op basis van verkeerde argumenten een keus hebben gemaakt.

Wat ik in de kranten lees, hebben al bijna drie miljoen Britten spijt van hun keuze! Een parlementaire petitie die oproept tot een tweede referendum over wel of geen Brexit is enorm populair. Meer dan twee miljoen Britten hebben deze petitie al ondertekend. Het is afwachten wat dit zal opleveren. Wat de echte consequenties op de lange termijn zijn, zal afhangen van onderhandelingen die de komende jaren gevoerd zullen gaan worden. Er zal onder andere een nieuw handelsakkoord kan worden gesloten.

Voor de korte termijn zal een lagere pond betekenen dat er minder zal worden geïmporteerd. Dit zal ook onze economie flink raken. Nederland is een belangrijke handelspartner van Groot Brittannië. Ik denk dat het besluit om uit zal stappen wederom een gevoelige klap voor de glastuinbouw zal zijn. Onze producten zullen duurder worden en zullen meer in concurrentie zijn met goedkopere varianten uit het eigen land. Vooralsnog zal het van onderhandelingen afhangen wat de consequenties zijn van het niet meer hebben van een vrij handels verkeer. Hoe hard het de sector gaat raken zal heel erg afhangen hoe de uittreding er uit gaat zien. In ieder geval zal de keuze van de Britten voor heel veel onzekerheid zorgen in onze sector. En onzekerheid op een handelsmarkt is nooit goed. Zeker als deze ineens dreigt te krimpen met 64 miljoen consumenten.  

Zo af en toe hoor ik in mijn omgeving dat het voor Nederland goed zal zijn als we uit de EU zouden stappen. Nederland zou dan een meer protectionistischer beleid kunnen gaan voeren voor onze producten. We zouden dan meer aan onze producten gaan verdienen. Het merendeel van onze producten gaat over de grens. Een vrij en open handelsverkeer heeft Nederland geen windeieren gelegd. Mocht het zover komen dan denk ik dat u mijn stemadvies wel kunt raden.

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant