Nico Koomen (rechts)
Nico Koomen (rechts)

Afscheid voorzitter Tuinbouwraad

Algemeen

Nico Koomen heeft 11 maart in Almere het voorzitterschap van de Nederlandse Tuinbouwraad, de koepel van de tuinbouworganisaties in Nederland, overgedragen. Zijn opvolger is de Wagenings ingenieur ir. Kees van Rooij, burgemeester in het Limburgse Horst aan de Maas.

Onder het voorzitterschap van Nico Koomen kwam de beslissing tot stand om de eenmaal per 10 jaar te houden wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022 in Almere te houden. Er waren in 2012 vier kandidaten die tot de eindronde waren doorgedrongen. Dat waren Amsterdam, Boskoop/Zoetermeer, Groningen en Almere dat het beste voorstel op tafel bracht. 

De overdracht valt op een natuurlijk moment, zo geeft de vertrekkend voorzitter te kennen. Almere is opgestart, de zgn JeugdFloriade is begonnen en zal in 2018 in Almere al een internationale bijeenkomst organiseren, er is een directie aangesteld en de werkzaamheden op het terrein pal aan de A6 in Almere zullen spoedig beginnen.

Voor Nico Koomen is het allerminst een afscheid van de tuinbouw. Hij blijft voorzitter van de stichting Tuinbouw Ondernemersprijs in welke hoedanigheid hij begin januari koningin Maxima naar De Keukenhof haalde, is bestuurslid van het tuinbouw-certificatie bedrijf MPS-ECAS in het Westland, is commissaris bij verschillende zaadbedrijven en is recent benoemd als commissaris bij de GOM, Greenport Ontwikkelingsmaatschappij in de Bollenstreek. Daarnaast is hij actief in de zgn Landbouwtafel van Societeit De Witte aan het Plein in Den Haag en betrokken bij de tot standkoming in 2017 van de Seed Experience op het buitenterrein van het Zuiderzee Museum in Enkhuizen.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant