Logo bloemenkrant.nl
Foto: vertify

Vertify 25 jaar zelfstandig

Op 1 januari 2021 is het 25 jaar geleden dat Vertify, voorheen Proeftuin Zwaagdijk, op eigen benen staat.

Proeftuin Zwaagdijk is ontstaan door de verhuizing in 1985 van Proeftuin Wieringerwerf aan de Schelpenbolweg naar de WFO in Zwaagdijk. Het pand bestond destijds uit 2 schuren, 10 kassen en een kantoorcomplex. In de beginjaren zijn de proeven aangelegd op 10 hectare land van de WFO.

Doorstart
In de jaren 90 waren er naast de PAGV (Proefstation voor de Akkerbouw en de Groenteteelt in de Vollegrond) in Lelystad, 16 onderzoekslocaties in Nederland in bedrijf. Er waren zorgen over de betaalbaarheid hiervan. Hierop is er een onderzoek door diverse commissies ingesteld en de uitkomst was dat Proeftuin Zwaagdijk zou moeten sluiten. Het toenmalige bestuur heeft daarop besloten een doorstart te maken door te gaan privatiseren. Vanaf 1 januari 1997 is deze stap genomen, niet wetende hoe deze beslissing zou uitpakken.

Kort na dit is besluit is het GEP-certificaat behaald waardoor Proeftuin Zwaagdijk als een van de weinige onderzoeksinstellingen toelatingsonderzoek kunnen uitvoeren. In 1994 is de Proeftuin al ISO gecertificeerd en hiermee de eerste onafhankelijke onderzoekinstelling die dat is.
De uitbreiding van de werkzaamheden zette zich voort in de bloembollen, want in 2000 wordt in Drenthe een lelie proefveld gestart met een biologische teelt voor groente en bollen.

Agribeurs
Ook op het gebied van evenementen zijn er ontwikkelingen. De Agribeurs is 7 jaar in de schuren van Proeftuin Zwaagdijk georganiseerd en het Holland Flower Festival vindt bij ons plaats.

Een uitbreiding van de glasteeltwerkzaamheden naar het Westland werd in 2006 aangevangen met onderzoek in Demokwekerij Westland in Honselersdijk. In 2012 werden alle aandelen van de Demokwekerij overgenomen en wordt Demokwekerij onderdeel van Proeftuin Zwaagdijk. 

In 2007 volgden de ontwikkelingen elkaar snel op: Broeiproevenbedrijf Van den Hoek werd overgenomen, de demo kassen werden uitgebreid, er is gestart met het platform sluitkool en het kassen gedeelte is uitgebreid. 

Akkerbouw
De akkerbouw tak kreeg in 2009 vorm doordat de akkerbouw tak van Innoventis, een onafhankelijke onderzoekinstelling, werd overgenomen. Het akkerbouw onderzoek had als thuisbasis De Oostwaardhoeve in Slootdorp. Later is de akkerbouw tak van Vertify verhuisd naar Loonbedrijf Sturm aan de Medemblikkerweg in Wieringerwerf.

 In 2018 gaat Proeftuin Zwaagdijk zich vestigen met een onderzoek met 36 kassen in het nieuwe World Horti Center in Naaldwijk.  

Vertify
Vanaf 1 januari 2021 heeft Proeftuin Zwaagdijk een naamswijziging ondergaan naar Vertify.

Kortom; De keuze van 25 jaar geleden om zelfstandig te gaan, is positief uitgepakt. Vertify is een gezond bedrijf met deskundige en betrokken medewerkers. Vertify is voornemens om deze koers vol ambitie voort te zetten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden