Afbeelding
Foto: bk

Na de persconferentie van het kabinet 18-12-2021

Algemeen

Het kabinet heeft gisteren in een persconferentie aangekondigd dat Nederland vanaf zondag 19 december 2021 tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

Alle niet-essentiële winkels zijn vanaf19 december gesloten. Helaas betekent dit dat ook bloemist en tuincentra de deuren moeten sluiten, juist in de periode zo vlak voor de kerst. Verkoop van sierteeltproducten blijft wel mogelijk middels het zogeheten click-en-collect. Online bestellen en afhalen van bloemen en planten blijft daarmee mogelijk. Een termijn van 4 uur tussen bestellen en afhalen is daarbij niet nodig. Online bestelde producten kunnen in tijdsloten opgehaald worden. De buitenverkoop van kerstbomen blijft mogelijk.

Meer informatie op de website van het VWB.

Vooralsnog wordt verwacht dat de markt blijft functioneren zoals dat normaal gesproken in deze periode het geval is. De belangrijke afzetlanden voor de sierteelt zijn op dit moment niet in harde lockdown waardoor de export op peil blijft. In Nederland blijft volgens het huidige pakket maatregelen de verkoop van sierteeltproducten in beperkte mate mogelijk. Daarom wordt verwacht dat de vraag naar bloemen en planten in stand blijft en het omzetverlies beperkt.

RFH monitort de ontwikkelingen en staat daarbij intensief in contact met relevante (belangen)organisaties in Nederland en in de belangrijkste exportlanden. Er wordt onderzocht of de steunmaatregelen (Noodfonds en NOW) van een eerdere lockdown weer van kracht worden. RFH adviseert ondernemers in ieder geval om eventuele omzetschade vanaf heden te administreren.

Zie ook de site van RFH.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant