Afbeelding
Foto: wur

Ground Zero

Algemeen Column

Vandaag was een dag om in te lijsten als het gaat over de aandacht die wij hebben gekregen voor al het werk wat we doen.

Als Businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research hadden we een flink aantal hoogwaardigheidsbekleders op bezoek. Onder de bezoekers Sonny Perdue en Carola Schouten, de twee meest invloedrijke tuinbouwministers ter wereld.

Daarnaast waren er een flink aantal VIP's met hun gevolg die hen vergezelden. Zo waren Piet Hoekstra, de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika; Jan-Kees Goet, secretaris-generaal bij LNV; Guido Landheer, directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch beleid bij LNV; Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en de burgemeester van Lansingerland Pieter van de Stadt bij ons te gast.  

Landbouwexporteur
De aanleiding van het bezoek was dat de Amerikaanse minister van landbouw wel een met eigen ogen wilde zien hoe wij in Nederland het voor elkaar krijgen om na Amerika de grootste landbouwexporteur te zijn. Deze vraag is natuurlijk heel begrijpelijk want Nederland past ongeveer 232 keer in Amerika als het gaat om oppervlakte. Zoveel exporteren kan natuurlijk alleen maar als we heel efficiënt aan het telen zijn.
Wat het bezoek zo bijzonder maakt, is dat het in eerste instantie helemaal niet in het programma tijdens het bezoek aan Europa was opgenomen. Maar het geval wil, als minister Perdue bij hem thuis in Georgia steeds meer kassencomplexen ziet verrijzen welke door Nederlandse bedrijven (w.o. leden van de Club van 100) worden gebouwd, is zijn interesse gewekt. Als hij dan bij deze glastuinders op bezoek was en hij met hen in gesprek ging, kreeg hij vaak te horen dat hij maar eens in Nederland moest kijken. Hij heeft de daad bij het woord gevoegd. Het geeft mij dan ook een enorm gevoel van trots dat hij met eigen ogen de ontwikkelingen in de Glastuinbouw bij ons op het bedrijf wilde zien. Dit vanuit een besef dat er straks 10 miljard mensen op onze planeet wonen die allemaal gevoed moeten worden. 

Kas 2030
In een uur tijd hebben wij geprobeerd de ontwikkelingen te tonen waar wij als bedrijf mee bezig zijn om de Nederlandse glastuinbouw vooruit te helpen met nieuwe kennis en kunde. Tussendoor hebben de ministers de officiële opening verricht van de Kas 2030. Op dit moment is dit de meest moderne kas die wij hebben en die een aantal interessante technieken in zich heeft om de CO2-uitstoot te beperken en het gebruik van niet-chemische gewasbescherming te bevorderen. Iets wat in de praktijk maar zelden gebeurt.In deze kas waar aardbeien, fresia's, anthuriums en gerbera's worden geteeld, kunnen wij leren hoe we fossiel- en emissievrij moeten telen, dat klinkt eenvoudiger dan het is, immers, is het niet zo dat elk gewas zijn eigen uitdagingen heeft!
Wat wij hebben laten zien zijn nieuwe technieken op het gebied van verwarming, verlichting, water, voedingsstoffen en geïntegreerde teelt. Zo gebruikt de kas geen gas voor verwarming. Het is een volledig elektrische kas, inclusief full LED-belichting. Een warmtepomp wordt gebruikt om de kaslucht te ontvochtigen en latente warmte terug te winnen. Verder gaan er door een volledige recirculatie geen voedingsstoffen verloren. De gewasbescherming is volledig geïntegreerd, met zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden. 

Geofood
Het tweede project wat we hebben laten zien is "Geofood: combinatie van vis- en slateelt. Het doel van Geofood is om te onderzoeken of geothermische verwarming, en dan in het bijzonder het retourwater, kan worden gebruikt om vissen te kweken. Het hele jaar door is een constante watertemperatuur vereist voor de visteelt. Vraag en aanbod zijn minder constant in de glastuinbouw in de winter is er een grotere warmte vraag dan in de zomer. Wij hebben een energiemodel ontwikkeld voor de combinatie van geothermische tuinbouw en aquacultuur, om dit model te valideren is een geavanceerd visteeltsysteem geïnstalleerd. Het is een zogenaamd recirculerend aquacultuursysteem (RAS). Op de mest van de vis telen we sla. 

Winterlight kas
Het derde project wat is toegelicht is de Winterlight kas. Een kasconcept wat zo is ontworpen dat het in de winter 10% meer licht binnen krijgt. Een kas met een heel nieuw type schermsysteem en een kasdek heeft van speciaal ontwikkeld diffuus glas. Samen met de optimalisatie van de constructie wordt 10% lichtwinst behaald. De constructiedelen zijn voorzien van een extra witte poedercoating met een reflectiegraad van 90%. In het kasdek dak wordt het zogenoemde SmartGlass gebruikt; diffuus glas met een grote glasmaat (300 x 167 cm). Zelfs als het glas nat is neemt de lichtdoorlatendheid niet af. Het schermsysteem is uitgevoerd in een W-vorm voor optimale lichttransmissie als schermen gesloten zijn. Verder is de kas uitgerust met een 'Air in Control'-klimaatsysteem om de voordelen van de Next Generation-teelt te maximaliseren.

Zacht fruit
Het vierde en laatste project wat is toegelicht, is één van onze zacht fruit projecten. We zien een vraag naar jaarrond hoogwaardige productie toenemen, wat leidt tot meer productie onder glas. Nadeel van kassen is dat de hoeveelheid licht in de winter onvoldoende is voor een goede groei en productie er is dus kunstmatige verlichting nodig is voor een jaarrond hoogwaardige productie. Met als gevolg een hoog energieverbruik. Toepassing van LED's en slimme klimaatregeling zijn opties om energiezuinig te produceren. Hier is bij zacht fruit tot nu toe weinig of geen informatie beschikbaar. Dit project is een volgende stap in de ontwikkeling van een nieuw concept voor duurzame teelt van framboos. Het project richt zich op met minimaal kunstlicht en CO2 een hoogwaardige winterproductie van framboos te realiseren.   

Aan het einde van het bezoek zei de minister Perdue: "Wat ik hier in Bleiswijk heb gezien, is echt top of the bill" en "De techniek die onder meer door Wageningen University & Research in Bleiswijk wordt ontwikkeld om klimaatneutraal te werken, is voor ons zeer interessant. Het is hoe dan ook de toekomst.''

Maar ook "Dit is de Ground Zero voor glastuinbouwtechnologie" Iets wat ik eigenlijk al heel lang weet, maar waarover ik blij ben dat eindelijk iemand anders dat zegt. 

   
Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant