Afbeelding

Begonia, een plant om van te houden

Algemeen

Begonia is typisch zo'n plant om van te houden. Niet voor niets hebben veredelaars en kwekers zich ten doel gesteld de consument zolang mogelijk te laten genieten van deze smaakmakende en veelzijdige plant. Hun gezamenlijke doel is immers om Begonia stevig op de woonkaart te zetten.

Royal FloraHolland productmanager Willem Rolvink bevestigt dat er veel beweging is rond het product Begonia. "De veredelaars zijn continue bezig met het ontwikkelen van verbeterde en nieuwe Begonia's. Hoewel het gemiddeld zo'n 7 tot 10 jaar duurt voordat een kamerbegonia met een leuke nieuwe kleur, vorm of geur in de woonkamer staat is er al veel gebeurd. Tegelijkertijd wordt ingezet op een zo duurzaam mogelijke teelt. Het huidige assortiment is dan ook een fraaie afspiegeling van alle geleverde inspanningen van de afgelopen jaren. Wat mij daarvan persoonlijk het meeste aanspreekt is de volle bloei van de plant. Er zijn nauwelijks planten te vinden met net zoveel kleur als Begonia. Maar ook heeft de plant een mooi blad wat je bij andere bloeiende planten toch wat minder vaak ziet."

Verwachtingen
Terugblikkend op het afgelopen jaar stelt Rolvink dat het voor Begonia en veel andere productgroepen een lastig jaar is geweest vanwege de extreme weersomstandigheden die varieerden van zeer koud tot erg warm. "Ook zaten de traditionele feestdagen dicht op elkaar wat minder gunstig was voor de handel en zagen we een kleine afname van de indoor Begonia van 0,1% in zowel stuks als omzet. De verwachtingen voor dit seizoen zijn echter positief. Tot nu toe zijn de weersomstandigheden goed en zijn ook de feestdagen mooi verdeeld wat zorgt voor een betere spreiding van de vraag. Daarnaast krijgt de Begonia van Bloemen Bureau Holland een mooi podium als woonplant van de maand april."

Groothandelssegment
Binnen het product Begonia is de indoor Begonia de grootste groep. Jaarlijks komt ongeveer 85% van de totale Begonia omzet vanuit de indoor groep. Volgens Rolvink wordt de indoor Begonia bij warm weer ook steeds vaker buiten gezet, zeker in de Zuid-Europese landen. "Meestal beginnen de aantallen in periode 2 op te lopen. Het hoogtepunt van het Begonia seizoen ligt in periode 5 tot en met 7. Vanaf periode 8 lopen de aantallen weer terug. Gesegmenteerd zien we dat over een verdeling van 100% het supermarktkanaal terrein wint ten opzichte van de tuincentra en groothandel. Derhalve blijft het groothandelssegment het belangrijkste voor de Begonia."

Oost-Europa
De top 5 van grootste afzetlanden blijft ongewijzigd Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Italië. "Wanneer we kijken op google trends, waar veel op Begonia wordt gezocht, komen Belarus, Letland, Rusland, Moldavië en Oekraïne naar boven. In verhouding is de zoekterm naar Begonia daar in verhouding veel hoger dan in West- en Zuid-Europa. Dit zou kunnen betekenen dat in deze Oost-Europese landen mogelijkheden liggen voor Begonia."

Stabiel
Het assortiment Begonia is zeer uitgebreid met als meest voorkomende bloeiende kamerplant de Begonia Elatior Groep. "Deze kennen we als enkelbloemig, halfgevuldbloemig en gevuldbloemig. Intussen is de Begonia niet meer weg te denken in het schap en voorzie ik een goede toekomst voor dit kleurrijke product. Met voortzetting van de goede samenwerking tussen de veredeling en de kwekers en actief consumentenonderzoek ben ik ervan overtuigd dat de Begonia stabiel blijft als groep."

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant