Indigo in Nederlandse kassen? | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl

Indigo in Nederlandse kassen?

De vraag naar natuurlijke grond- en kleurstoffen, zoals indigo, neemt toe.

Deze natuurlijke kleurstof komt in verschillende planten voor die in Nederland (nog) niet commercieel worden geteeld voor de kleurstof. Het project Natuurlijk Gekleurd onderzoekt of het lucratief is om natuurlijke indigo uit planten te halen die in de kas zijn geteeld. Als dit mogelijk is, kan er jaarrond geteeld worden.

Er zijn inmiddels indigoplanten van verschillende herkomsten verzameld. Deze worden nu in de kas geteeld met verschillende lichtbehandelingen om erachter te komen hoeveel kilogram gewas er per behandeling geteeld wordt en hoeveel er in planten zit. Andere vragen zijn: hoe kun je beste indigo uit de planten halen? En zit het alleen in blad of ook in stengels en/of bloemen?

Doel 
Het doel van dit project is om met een consortium van partners een duurzaam, zo milieuvriendelijk mogelijk geteeld en verwerkt indigo te gaan produceren. Het consortium brengt de belangen van de verschillende partners bij elkaar en onderzoekt de mogelijkheden om gezamenlijk tot locale, duurzame, rendabele business te komen voor natuurlijk indigo. Betrokken partners zijn: TNO, Wageningen UR Glastuinbouw, FeyeCon, IndigoPeople, ExPlants Technologies, Holland Biodiversity, LKP Plants en Elstgeest Potplanten.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>