Afbeelding
Foto: Kwekerij Maron BV

'Energie A1+ Dak' bij kwekerij Maron

Algemeen

Bij terrasplantenkwekerij Maron B.V. in Pijnacker is een project 'asbest eraf, zonnepanelen erop' gerealiseerd door B&H Projecten en Royal Brinkman.

Het, met asbest bedekte, dak van de schuur en de oude gevels zijn vervangen voor ruim 900 m² nieuwe, isolerende gevelpanelen en een energiezuinig sandwich dak met zonnepanelen. 

Aron van der Burg van kwekerij Maron BV schakelde hiervoor de kennis en diensten in van B&H Projecten uit Naaldwijk en Royal Brinkman uit 's-Gravenzande. Onder de noemer 'Energie A1+ Dak' hebben deze twee partijen hiervoor een concept ontwikkeld waarbij B&H projecten verantwoordelijk is voor de duurzame renovatie van de bedrijfsruimte en Royal Brinkman voor de complete installatie van de zonnepanelen. 

Terugverdienen
B&H Projecten en Royal Brinkman werken hierin samen aan de hand van een uniek stappenplan. Door slim gebruik te maken van alle subsidie- en stimuleringsregelingen en door de energiebesparing van de zonnepanelen wordt de hele investering voor de renovatie van de bedrijfsruimte uiteindelijk terugverdiend. In 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn, maar op dit moment kan er nog gebruik gemaakt worden van aantrekkelijke subsidies. Dit waren voor kwekerij Maron B.V. de redenen om te kiezen voor deze investering. B&H Projecten en Royal Brinkman ontzorgden kwekerij Maron in dit project van A tot Z. Na de montage van het nieuwe sandwich dak zijn er uiteindelijk in totaal 276 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. De energie vanuit de zonnepanelen staat gelijk aan het verbruik van ruim 30 huishoudens.

Zowel kwekerij Maron BV, B&H projecten als Royal Brinkman kunnen terugkijken op een geslaagd project met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar op de gehele investering waaronder het dak, de gevels, de ramen en deuren, de overhead-deur en de zonnepanelen.
 

Foto: Kwekerij Maron B.V. vanuit de lucht
 


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant