Jan de Boer en Jos Kester.
Jan de Boer en Jos Kester. "Als het aan de Actiegroep Behoud de Klok ligt, is het weer tijd voor een soort Santpoort. Foto: Teuntje van Delft

Terug naar Santpoort

Algemeen

Dit staat nu in de Bloemenkrant.

Na het succes van de Trade Fair, het jaarlijkse hoogtepunt van de sector, waar positiviteit en saamhorigheid vanzelfsprekend zijn en velen werden gefêteerd tot aan de Hartstichting en het Longfonds toe, en waar de bezoekers zich vrolijk hebben gemaakt met noviteiten, innovaties en zonnige vergezichten, is het nu weer over tot de orde van de dag.

door Walter Landesbergen

En die staat strak van de zorgen. Zorgen over de coöperatie. Zorgen die iedereen raken en die iedereen wil oplossen. Maar dan wel op zijn manier en onder zijn voorwaarden.
De strijd in de sector is in volle gang. En de deelbelangen domineren.

RFH

Ten eerste is daar natuurlijk RFH, met de knellende 2020 ambities. De wens is om Amazon en Alibaba naar de kroon te steken en verre markten te ontsluiten. Wat dat laatste betreft ligt de Turkije-handelsmissie politiek onder vuur. Maar het zijn de digitale ontwikkelingen die voor de grote hoofdpijn zorgen.
Inmiddels bezit RFH verschillende digitale platforms, waarvan Floriday het kroonjuweel moet worden. Groot geld (wie weet precies hoeveel?) zit er inmiddels in het ICT-project, en daar kan -wellicht- met het externe platform New Green Market nog meer geld bijkomen.

DFG

Dan is er de DFG, die de druk opvoert door te blijven hameren op betere logistieke prestaties, kostenverlaging van de veiling en een divers assortiment.
Met het ontwikkelen van Blueroots, tegenhanger van Floriday, is in ieder geval alvast een pressiemiddel voorhanden waarmee RFH zeer ongelukkig is. Of wordt hier een stukje tussen DFG en RFH opgevoerd?

Banken en overheid

En welke rol spelen overheid en banken die een dikke vinger in de RFH-pap hebben? Is een digitale marktplaats de oplossing voor het verdwijnen van de fysieke veiling, met alle consequenties van dien
Is agrarische grond al ondergeschikt gemaakt aan lucratieve woningbouwgrond? Is de groei van Den Haag en Rotterdam belangrijkers dan de daar nu gevestigde sierteeltsector?

Kwekers

En de kwekers, de leden? Zijn die in deze cruciale fase in staat om hun krachten te bundelen in een sterke vereniging die op haar beurt weer in staat is om de RVC en de adviesraden en de statuten te wijzigen, zodat de regie weer komt te liggen bij de partij die de veiling ruim 100 jaar geleden in het leven riep?

ALV

Op de volgende ALV van RFH, half december, zouden alle kaarten en agenda's op tafel gelegd moeten worden. Want het gaat allang niet meer over de klok alleen. Het gaat over het voortbestaan van de coöperatie en de sector in Nederland.

Actiegroep

Als het aan de Actiegroep Behoud de Klok ligt, is het weer tijd voor een soort Santpoort. Het beraad wat destijds in het leven is geroepen door telers en handelaren. Waarbij verschillende partijen verder keken dan het eigen belang en Nederland de draaischijf zou blijven van de internationale sierteelt. Een samenwerkende cluster van gespecialiseerde partijen met ieder hun specifieke rol.

De vraag voor de komende periode is, wordt het collectivisme gemoderniseerd of staat er straks een eenzame zilverrug op de apenrots?

Wat nu wijs is, is een periode van bezinning. Om te komen tot een breed gedragen visie om de sector te borgen en te bestendigen. Een Santpoort-revival dus.

Consument

Misschien kan dat onderwerp geagendeerd worden. Verstandig is ook om de consument in de beschouwingen mee ten nemen. Hoe gaat die straks bediend worden? Met louter bestsellers? Of blijft er nog iets over om mee te verrassen?

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant