Afbeelding
Foto: PR

Florensis wint Plantum CSR aanmoedigingsprijs

Algemeen

Plantenteler Florensis heeft de Plantum CSR aanmoedingsprijs gewonnen. Het bedrijf toont grote zorg voor de medewerkers in Kenia, door ze schoon water te bieden, elke dag verse vis en ook de huisvesting te verbeteren.

P+ overhandigde de prijs tijdens de jaarvergadering van de brancheorganisatie Plantum, in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Volgens de jury overstijgt het MVO-beleid van deze teler de eigen branche en kan het een voorbeeld zijn voor andere sectoren. Het doet zelfs denken aan de verlichte ondernemers die een eeuw geleden woonwijken voor hun medewerkers bouwden, zoals Batadorp bij Arnhem. En daarbij ook nog sportclub oprichtten, zoals PSV. Florensis krijgt van MVO Nederland een jaar lang gratis partnerschap aangeboden om zo de ervaringen uit te wisselen.

Wat is er zo bijzonder aan de initiatieven die Florensis onderneemt? Schoon drinkwater is een groot goed, overal ter wereld. Maar in Naivasha is dit niet vanzelfsprekend. Naivasha ligt in de Rift vallei, een zeer actief vulkanisch gebied. Dit zorgt ervoor dat er fluoride uit het gesteente loskomt. Dit 'vervuilt' het grond- en bronwater.

In Nederland zijn we gewend om tandpasta met fluoride te gebruiken en als kind krijg je zelfs extra fluoride voor het versterken van je tanden. Echter, te veel fluoride maakt je tanden bruin en op den duur zelfs broos. Maar niet enkel je tanden, ook je botten worden broos.

Het bronwater in Naivasha heeft een fluoridegehalte van tussen de 20 en 45 mg/l. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) geeft als richtlijn <1.5 mg/l. Dit is de voornaamste reden dat Florensis enkele jaren geleden in Kenia een omgekeerde osmose drinkwater unit (RO) heeft aangeschaft.

"Al onze werknemers in de kwekerij, ons dorp en kinderdagverblijf gebruiken dit drinkwater. En vele collega's die niet in ons dorp wonen, nemen 's avonds jerrycans met water mee naar huis. Dit project heeft ervoor gezorgd dat er nu 700 m3 schoon drinkwater per maand wordt geproduceerd en dat het aantal door water overdraagbare ziektes op de farm met 50 procent is afgenomen."

Florensis is inmiddels ook begonnen de huisvesting van de medewerkers te verbeteren.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant