Afbeelding
Foto: Frank de Klerk

Veel steun voor Behoud de Plantenklok

Algemeen

Tegenstanders van het einde van de fysieke plantenklok bij FloraHolland hadden op donderdag 21 september op de extra algemene ledenvergadering van FloraHolland duidelijk de zaal aan hun kant.

Door Frank de Klerk

De bijeenkomst over beeldveilen trok 290 leden, die zich luidruchtig roerden. Ook waren kleine kopers aanwezig, die niet aan het woord mochten komen omdat zij geen lid waren.
Het luidste applaus was voor Rémi van Adrichem van RM Plant, die zich legitimeerde met registratienummer 25070 omdat 'dit zo hoort'. ,,Jammer dat er geen ruimte is om met onze klant te discussiëren'', zei Van Adrichem.  Hij gaf daarmee een tik op de vingers van voorzitter Jack Goossens van de Raad van Commissarissen, die vlak daarvoor een koper het woord weigerde.  
Volgens Jos Kester van de actiegroep Behoud de Plantenklok zijn de aangesloten telers goed voor een omzet van 600 miljoen euro. Hij deed een oproep aan de directie van de veiling: ,,Wij versterken  de veilingklok als ontmoetings- en marktplaats of wij verliezen de klok door een sterfhuisconstructie. Dan wordt zij het symbool van een uitgeholde coöperatie''. 
Financieel directeur Steven van Schilfgaarde wilde nog niet stoppen met het transport van de plantenkarren langs de klok. ,,De foto's van de planten zijn nog van onvoldoende kwaliteit voor het beeldveilen'', zei Van Schilfgaarde. ,,Wij zijn nog elke dag bezig de marktplaats te versterken door middel van FloraXchange en te stimuleren klanten hiervan gebruik te maken. Pas dan kiezen wij voor een natuurlijk moment om te stoppen met de fysieke klok.''
Directeur Lucas Vos zei dat de veiling niet alleen een virtuele maar ook een fysieke marktplaats moet zijn. ,,Als de veiling alleen digitaal is dan raken wij de verbinding met elkaar kwijt en dat is niet goed. Wij hebben in het digitaliseringsproces een aantal leden verloren maar in de afgelopen vier jaar heb ik alles gedaan wat mogelijk is om deze leden erbij te houden.''
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant