Afbeelding
Foto: Fleurop

Het overwinningsgevoel met Gladiolen

Algemeen

Dinsdag 18 juli begint dé Hollandse zomertraditie: de Vierdaagse van Nijmegen.

Tienduizenden deelnemers hopen vrijdag de felbegeerde gladiolen in ontvangst te mogen nemen, wat betekent dat ze deze wereldberoemde wandeltocht met succes hebben volbracht. Iedereen kent wel iemand die meedoet. Of langs de kant klaar staat met gladiolen.

Overwinning, kracht en trots
Maar waarom krijgen de wandelaars nu juist deze bloemen? Als generatiegenoot van de Nijmeegse Vierdaagse weet Fleurop daar alles van. "Iedereen kent wel de uitdrukking 'de dood of de gladiolen'", begint Jeroen de Zwart, algemeen directeur van Fleurop Interflora Nederland. "Het woord gladiool stamt af van het Latijnse 'gladius', dat zwaard betekent. Die vorm doet denken aan de bladeren van de gladiool. Daarom werd, in de Romeinse tijd, een winnende gladiator bedolven onder gladiolen. Deze imponerende bloem staat dan ook symbool voor overwinning, kracht en trots. Het perfecte cadeau dus voor wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse."

Sinds 1983 krijgen de gefinishte wandelaars speciale Vierdaagse-gladiolen uitgereikt. Ter ere van de 100ste editie in juli 2016 presenteerde de organisatie 'The Walk of the World'-gladiool, die appelleert aan het toenemende internationale karakter van dit grootse evenement.

De Zwart benadrukt dat deze imponerende bloemen natuurlijk niet alleen zijn voorbehouden aan deelnemers van de Vierdaagse. "Gladiolen in huis zijn supermooi, bijvoorbeeld in een hoge vaas. De garantie voor een 'wow' van mensen die langskomen. Je kunt gladiolen ook heel goed combineren met andere bloemen. Volop mogelijkheden dus om thuis een eigen pronkstuk neer te zetten. Fleurop staat dan ook klaar om iedereen, deelnemer of niet, met imponerende gladiolen een echt overwinningsgevoel te bezorgen. Want gladiolen zijn echte 'winnaars', die graag hun koppen boven het maaiveld uitsteken."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant