Afbeelding

Arthur van den Berg LTO

Algemeen Growers pride

Violen zijn binnen LTO Glaskracht Nederland onderdeel van de Eenjarige Zomerbloeiers. Veel kwekers starten het seizoen met een rondje violen, gevolgd door ander perkgoed.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Arthur van den Berg, die als netwerkcoördinator potplanten bij LTO Glaskracht Nederland meerdere gewascommissies en productgroepen ondersteuning geeft waaronder de Eenjarige Zomerbloeiers, weet nog dat in het verleden het promotieproject van de violen werd ondersteund door LTO Groeiservice zoals dat toen heette. "Hiervan is nog een klein budget over. De landelijke commissie besteedt dit aan violenpromotie. We hebben in het kader van de najaarsviolen al een paar jaar 'Een 10 voor de Juf' ondersteund, waarbij de praktische uitvoering werd gedaan door de FPC Eenjarige Zomerbloeiers. Dit voor een goede koppeling met het promotiebeleid vanuit de FPC."

Gewascoöperatie

Vanuit LTO Glaskracht Nederland worden de bedrijven die deel uitmaken van de diverse productgroepen of gewascommissies ondersteund bij het ontwikkelen van kennis en het oplossen van knelpunten op het gebied van Plantgezondheid, Water, Energie en Arbeid. Binnen dit kader zijn de afgelopen jaren ook Gewascoöperaties opgericht, waaronder de Gewascoöperatie Eenjarige Zomerbloeiers in 2015. Vanuit de landelijke commissie wordt invulling gegeven aan het bestuur met Jeroen Stamsnijder als voorzitter en Ronald Bruinen als sectretaris/penningmeester. "Ongeveer 70% van het areaal is aangesloten bij de Gewascoöperatie. In ieder geval zijn alle grote bedrijven lid. Op dit moment financieren we mede het onderzoek Bodemplagen. Dit onderzoek is gericht op gedragsbeïnvloeding van zowel het plaaginsect als de natuurlijke vijanden om tot een betere en duurzamer bestrijding van bodemplagen te komen. Het gaat dan vooral om sciara en oevervliegen. Daarnaast volgen we andere initiatieven en ontwikkelingen om als het nodig aan te kunnen haken."

Weinig tot geen emissie

Overigens wordt vanuit LTO Nederland Glaskracht verantwoorde glastuinbouw gestimuleerd door ondersteuning te bieden bij alles wat daarbij komt kijken. "Ik denk dat violenkwekers, net als bij de potplanten in het algemeen, goed bezig zijn. Er zijn wel verschillen per bedrijf, maar zeker de grotere teeltbedrijven hebben gesloten teelten en daardoor weinig tot geen emissie. Door de korte en vaak koude teelten is biologische teelt nog lastig, maar ook daar worden stappen gezet. Kritisch wordt er eveneens gekeken naar het energieverbruik. Door onder andere Het Nieuwe Telen, WKK en houtstookketels wordt ook die footprint steeds kleiner. Evenals in de hele sierteeltsector staat ook hier het middelenpakket onder druk door de overheid en eisen vanuit de retail. Het is belangrijk dat er goede en duurzame correctiemiddelen beschikbaar blijven. "Van den Berg ervaart regelmatig dat kwekers van Eenjarige Zomerbloemen en dus ook van violen vrij open zijn naar elkaar. "Op het gebied van plantgezondheid, water zijn de problemen veelal vergelijkbaar en oplossingen vaak pre-concurrentieel. Door kennis te delen kom je dan gezamenlijk toch verder."

Tuinplantdag

Jaarlijks komen veredelaars en kwekers samen tijdens de Tuinplantdag, vroeger de violendag. De organisatie hiervan is in handen van de landelijke commissie Eenjarige Zomerbloeiers. "Op de Tuinplantdag bespreken we de actualiteiten bespreken en bieden we ruimte om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. De veredelaars laten dan ook hun nieuwste rassen zien. Gezien de actualiteit ervan richt de inhoud zich echter steeds meer op Plantgezondheid en IPM (Integrated Pest Management).En natuurlijk ook andere onderwerpen."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant