Afbeelding

Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek

Algemeen

In museum De Zwarte Tulp in Lisse is tot en met 19 februari 2017 een nieuwe wisseltentoonstelling te zien: 'Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek'. Daarin staan de architectuur, de betekenis voor het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal.

Bollenschuren zijn sinds het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de opslag en verwerking van bloembollen. De ontwikkelingen in techniek en logistiek in het bollenvak zijn bepalend geweest voor de architectuur van bollenschuren.

Iconen van de Bollenstreek

Bollenschuren zijn zo karakteristiek voor de Bollenstreek dat ze als iconen van het landschap worden beschouwd. Daarom staan steeds meer bollenschuren op de monumentenlijst en krijgen ze ook steeds vaker een nieuwe functie. De tentoonstelling laat ook zien hoe bijzonder het is om in een bollenschuur te wonen en te werken.

Bollenschuren beleven

Dit industrieel-agrarisch erfgoed vertelt het verhaal van de bloembollencultuur. Daarom heeft museum De Zwarte Tulp, dat zelf ook gevestigd is in een voormalige bollenschuur, besloten hieraan een wisseltentoonstelling te wijden, die op 9 september 2016 is geopend.

De samenwerking tussen het museum en de werkgroep Bollenerfgoed heeft een verrassende tentoonstelling opgeleverd. Er zijn niet alleen foto's gebruikt, maar er zijn zelfs twee types bollenschuren in het museum nagebouwd. Daardoor kun je de bollenschuur niet alleen zien, maar ook voelen, horen en zelfs ruiken!

Twintig jaar Werkgroep Bollenerfgoed

De tentoonstelling werd geopend door Joop Zwetsloot, oud-voorzitter van museum De Zwarte Tulp. Hij legde tulpenbollen op een houten bollenstelling, zoals het vroeger gebruikelijk was in de bollenschuur. Zwetsloot blikte terug op het werk van de Werkgroep Bollenerfgoed, die zich sinds 1996 inspant voor behoud en herbestemming van bollenschuren en ander bollenerfgoed. De eerste tien jaar gebeurde dit onder de vleugels van Museum De Zwarte Tulp, de laatste tien jaar onder die van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG).

Bescherming en herbestemming

De Werkgroep Bollenerfgoed doet onderzoek naar bollenschuren en geeft advies aan eigenaren en overheden. Door middel van boeken, fietsroutes, lezingen en de jaarlijkse Zwarte Tulp Prijs is belangstelling voor het karakteristieke bollenerfgoed gewekt bij eigenaren, overheden en andere groepen. Hierdoor zijn inmiddels 94 bollenschuren een monument geworden en heeft de Bollenstreek een beschermde Regionale Collectie Bollenschuren. Bovendien hebben veel bollenschuren inmiddels een duurzame nieuwe bestemming gekregen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant